Мета

Зукърбърг: „Нашата метавселена обединява хората, а тази на Apple ги разделя

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг разкритикува наскоро пуснатите от Apple слушалки за виртуална реалност (VR) Vision Pro по време на вътрешна среща на всички служители, на която той също така очерта стратегията на компанията за изкуствен интелект и повтори целите си за метавселена.

Зукърбърг заяви, че визията на Meta за метавселената е „фундаментално социална“, докато визията на Apple изглежда е по-фокусирана върху индивидуалната употреба.

„Тяхното съобщение наистина показва колко различни са нашите виждания и ценности и какъв е залогът при оформянето на тази платформа“, каза основателят на срещата на 8 юни, според доклад на New York Times.

„Нашата визия за метавселената и присъствието е основно социална и за това хората да си взаимодействат и да се чувстват по-близки по нови невероятни начини. Чрез кон

Липсата на „магически решения“ в Apple

Коментарите му идват само няколко дни след като Apple представи дългоочакваните си VR слушалки Vision Pro – високотехнологични очила за 3500 долара, които фирмата не нарича „слушалки“.

Apple дори се въздържа от каквито и да било препратки към метавселената по време на своята Световна конференция за разработчици 2023, на която представи устройството, обещавайки нова ера на „пространствени изчисления“.

Зукърбърг също така подмина цената на Vision Pro от 3500 долара, като я нарече скъпа. Той изтъкна Meta’s Quest 3, най-новия хедсет на компанията, който ще бъде пуснат по-късно тази година на цена, започваща от 500 USD. Той заяви, че Meta работи от години, за да направи своите слушалки по-достъпни.

През последните няколко години компанията е намалила цената на своите слушалки с повече от 40 %, което е помогнало да се направи виртуалната реалност по-достъпна за по-широк кръг от хора.

„Наистина бях много любопитен да видя какво ще доставят [Apple]“, каза Зукърбърг, според доклада.

„Цената от 3500 долара, от една страна, я разбирам с всички неща, които се опитват да съберат там, от друга страна, много хора няма да намерят това за достъпно“, добави главният изпълнителен директор по време на интервю с подкастровата компания Lex Fridman.

Зукърбърг има грандиозен план за изграждане на метавселена – виртуален свят, в който хората могат да работят, да се забавляват и да общуват. Quest 3, считан за „първия“ хедсет, който може да осигури едновременно виртуална и смесена реалност в едно устройство, ще бъде ключова част от тази стратегия.

Но амбициите му претърпяха някои неуспехи. Подразделението за VR на Meta, Reality Labs, отчете загуба от 13,7 млрд. долара през 2022 г., тъй като метавселената се бори да привлече вниманието на потребителите. Освен това компанията уволни над 10 000 служители от ноември насам като част от усилията за съкращаване на разходите, включително работещите в звената, свързани с метавселената.

Related posts

„Китайският Google“ Baidu планира разширяване на изкуствения интелект и метавселената

admin

Седмицата на изкуствата в Маями посреща Metaverse M-ART

admin

Damac се фокусира върху недвижимите имоти в метавселената

admin