Мета

Защо Opera играе важна роля в метавселената

Според доклад на Citibank от 2022 г. метавселената се е разраснала от 2021 г. насам, като общата стойност на пазарa се оценява на 8-13 трилиона долара. По-голямата част от тези инвестиции се дължи на криптовалутите и NFT, следвани от дистанционната работа, брандирането и закупуването на проекти. Но сценичните изкуства, особено операта, имат важна роля в метавселената. Известна като „gesamtkunstwerk“ или „тотална форма на изкуство“, операта е уникална комбинация от живо, неамплифицирано пеене, пълен оркестър, танц, дори пълномащабен балет и всичко между тях.

Операта е първата музикална институция, която отваря вратите си за широката публика. Всъщност „венецианската публика се е състояла от всички социални класи“, според Хенри Рейнор. В основната ни статия на MetaNews днес ще изследваме и анализираме съществените моменти, които стоят зад метавселената, изкуствата и активите, които зависят от тяхното сътрудничество.

За съжаление обаче през последните няколко десетилетия се случи много: класическата музика и по-конкретно операта се превърнаха – или поне наследиха представата за – елитарна и нишова общност. И все пак реалността е такава, че класическата музика може да допринесе много, особено в метавселената, тъй като крепи много дейности в рамките на една сюжетна линия. Това означава, че много видове цифрови активи, вариращи от музикални NFT до цифрови преносими устройства и цифрови недвижими имоти, всички те ще бъдат използвани при създаването на опера в метавселената, точно както и при персоналните представления.

Операта в метавселената е възможност, от която печелят всички. Секторът на сценичните изкуства вече се бореше със стагнацията на заплатите на артистите и с липсата на прогнозен ръст на заетостта през следващите 10 години. Липсата на ръст на заетостта и стагнацията на реалните заплати отразяват реалността, че секторът става все по-нишов и идиосинкратичен.

Съществува потенциал за съчетаване между историческото изкуство на операта и авангардния технологичен напредък на метавселената. Операта може да внесе структура и история в проектите на метавселената, осигурявайки ангажиращи, смислени и поглъщащи преживявания за хората, а метавселената може да донесе съживяване и разширяване на аудиторията на операта. Нека продължим да градим.

Related posts

Audio2Photoreal на Meta вече позволява фотореалистични аватари, захранвани с глас

admin

Големите марки преосмислят ролята на главен шеф на Метавселената

admin

Kunlun пуска дигитално съдържание в метавселената

admin