Крипто

Защо биткойнът се издига нагоре заради популярността на ETF

Биткойнът (BTC) се покачи за кратко над 35 000 долара за първи път от май 2022 г. насам, воден от спекулациите, че регулаторните органи на САЩ скоро ще одобрят борсово търгуван фонд за биткойн (ETF).

Във вторник цената на BTC достигна 35 086 щатски долара, което представлява ръст от над 17% за 48 часа. Към момента на писане на статията бенчмарковият токен е намалил част от тези печалби и се търгува с 9,1% по-високо на ниво 33 858 долара, според данни на CoinGecko. От началото на годината биткойнът е скочил със 112%.

Борсово търгуваният фонд за биткойн вълнува пазара

Солидните печалби на биткойна привличат инвеститори, които залагат на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е на прага да одобри борсово търгуван фонд, който притежава биткойн от името на инвеститорите на спот пазарите, което потенциално може да засили търсенето.

Тази седмица федерален апелативен съд задължи Комисията по ценните книжа и фондовите борси да преразгледа заявлението на Grayscale Investments за ETF за биткойни, което породи надежди, че той може да бъде одобрен през следващите няколко месеца. Компанията иска да преобразува своя Bitcoin Trust в борсово търгуван фонд за биткойн спот.

Вълнението нарасна, след като най-големият в света управител на активи BlackRock актуализира своята заявка за ETF за биткойни, а големи инвеститори като Кати Ууд подчертаха по-положителния тон и ангажираност на SEC с индустрията. Coinbase също заяви пред CNBC, че е уверена, че фондът ще бъде одобрен.

Биткойн ETF обикновено ще проследява цената на BTC, позволявайки на инвеститорите да получат експозиция към цифровия актив, без да се налага самите те да го купуват директно. Инвеститорите може да са склонни да се ориентират към ETF, защото, наред с други причини, това е по-лесен начин да се влезе в биткойн.

В понеделник биткойнът поскъпна с 10% до около 31 000 USD, което е най-големият му дневен ръст от 14 март насам. Повишението помогна за издигането на останалата част от пазара, като други водещи криптоактиви като етериум (ETH), рипъл (XRP) и кардано (ADA) се повишиха с между 3 и 4 % всеки.

Ентусиазмът на ETF повдига не само стойността на биткойна, но и стойността на други публично търгувани активи, свързани с криптовалути. MicroStrategy на Майкъл Сейлър, за която се съобщава, че седи на над 700 млн. долара нереализирани печалби от биткойн, се повиши с 12%, а Coinbase напредна с 10%.

Акциите на компаниите за добив на криптовалути също нараснаха с двуцифрени стойности. Marathon Digital нарасна с 12%, а Riot Platforms се покачи с повече от 14% в борсовата търговия на Nasdaq.

Накъде да вървим оттук нататък?

Анализаторите на биткойн са оптимистично настроени за топ криптовалутата, която изпитва затруднения след скандала с Terra/LUNA през май 2022 г. Алекс Торнтън, ръководител на проучванията в криптофирмата Galaxy, написа в Twitter, че очаква биткойн да поскъпне с до 75% в случай на одобрение на спот биткойн ETF в САЩ.

„Когато биткойн ETF-ите бъдат одобрени, смятаме, че тези инструменти могат да отчетат минимум 14,4 млрд. долара входящи потоци през първата година, които да нараснат до 38,6 млрд. долара през третата година. При тези нива BTC би могъл да поскъпне със 75% в годината след одобрението“, пише той на сайта, известен вече като X.

„При пика си около 32 500 долара дилърите на опции ще трябва да закупят почти 20 млн. долара от BTC за всеки 1% движение нагоре, за да останат делта неутрални“, добави Торн в пазарен доклад.

„Позиционирането предполага, че маркет-мейкърите трябва да изкупуват все по-големи количества делта при по-високо движение на спота, което би трябвало да допринесе за експлозивността на всяко движение в краткосрочен план.“

Related posts

Vertikal приветства големи притежатели на Crypto и NFT

admin

Криптозаемодателят Celsius Network е близо до споразумение след фалит

admin

Грабеж на 41 млн. долара в Curve Finance, възпроизведен в BSC: загубени 73 хил. долара в крипто активи

admin