Крипто

Защо адвокат Шапиро подкрепя оповестяването на KYC за големите притежатели

Вълна от подкрепа за по-голяма прозрачност в криптопространството се надига, разпалена от неотдавнашните забележки на Габриел Шапиро, главен юрисконсулт в Delphi Labs. В един съвременен обрат в традиционния свят на финансите Шапиро се застъпва за подход в стил „13D“ към големите притежатели на крипто токени. Той предлага ниво на оповестяване, подобно на това, което се изисква от значителните акционери на традиционния фондов пазар.

Този аргумент се дължи на опасенията на Шапиро относно трудностите при оценяването на сигурността на системата и централизацията в криптосферата без адекватна информация за значителните притежатели на токени.

Криптопрозрачност: Споделено мнение

Джон Дийтън, известен привърженик на XRP и видна юридическа фигура, намери допирни точки с мислите на Шапиро. Дийтън се съгласи с мнението на Шапиро, като се има предвид, че САЩ могат да постигнат регулаторна яснота.

Дийтън похвали практиките на Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на Ripple, и на компанията Ripple за въвеждането на криптографски ескроу. Тази техника и редовното публикуване на подробни отчети за XRP са дали пример за прозрачност в индустрията.

Въпреки това Дийтън изрази разочарование от отговора на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) на усилията на Ripple за прозрачност. Според Дийтън Комисията по ценните книжа и фондовите борси се е противопоставила на практиките на Ripple, което е довело до продължаващ правен спор.

Правни проблеми и ефектът на Ripple

SEC обвини Ripple в нерегистрирано предлагане на ценни книжа чрез продажбите на XRP, което предизвика ожесточена правна битка. Дийтън отбеляза една интригуваща размяна на мнения с участието на бившия служител на SEC Уилям Хинман по време на това производство.

Хинман е бил запитан дали SEC е проверила собствеността върху токени на тежките фигури в Ethereum, включително съоснователя Джоузеф Лубин, Виталик Бутерин и Consensys. Дийтън заяви, че Хинман е потвърдил, че SEC е извършила надлежна проверка по отношение на Ethereum по време на своята оценка, въпреки че не е могъл да си спомни точните данни за собствеността върху токените.

Регулаторен статус на Ethereum: Позицията на Генслер

В свързаните доклади ролята на Ethereum в делото на SEC срещу Ripple заслужава внимание. Въпреки че през 2018 г. SEC обяви Биткойн и Етериум за стоки, като по този начин те привидно бяха имунизирани срещу регулаторен контрол, през 2023 г. това схващане беше оспорено.

Ръководителят на SEC Гари Генслер намекна за възможността Етериум да бъде класифициран като ценна книга по-рано тази година. Генслер предположи, че криптовалутите, с изключение на Биткойн, са разработени и популяризирани от техните екипи за разработка, което предполага, че те биха могли да се считат за цифрови ценни книжа.

Призив за по-голяма прозрачност

Със съзряването на криптоиндустрията исканията за по-голяма прозрачност набират все по-голяма сила. Макар че този стремеж се сблъсква с регулаторни усложнения и правни предизвикателства, много заинтересовани страни са съгласни, че яснотата и отчетността са необходими за бъдещия растеж и стабилност на индустрията. След като и Дийтън, и Шапиро подкрепиха подобрените процедури KYC за големите притежатели на крипто токени, е ясно, че стремежът към по-голяма прозрачност е тема с нарастващо значение в криптоиндустрията.

Related posts

Изпълнителният директор на Coinbase открива и връща 322 хил. долара в неактивни криптовалути

admin

Battle Infinity – Най-добрият нов гейминг токен за покупка през 2022 г.

admin

Офисът на Binance в Австралия е обискиран, тъй като ASIC разследва обвиненията

admin