Мета

Токени от метавселената: Топ 5 на Forbes за виртуалната икономика

С появата на виртуалната реалност (VR) метавселената се превърна в актуална тема, предлагаща нови граници за различни аспекти на живота, включително пазаруване, забавление, обучение и игри.

Преименуването на Facebook в Meta Platforms в последно време допълнително затвърди присъствието на метавселената в цифровото бъдеще. Криптовалутите играят роля в оформянето на тази нововъзникваща метавселена, въпреки предизвикателствата, пред които е изправен криптопазарът.

Доклад на Forbes разкрива 7-те най-големи токена на метавселената, всеки от които с пазарна капитализация над 500 млн. долара, и изследва техния уникален принос към екосистемата на метавселената.

Интернет компютър (ICP): изграждане на децентрализиран интернет
Разработен от швейцарската организация с нестопанска цел Dfinity Foundation, ICP има за цел да замени централизирания интернет, доминиран от технологични гиганти като Google и Amazon, с децентрализирана алтернатива.

Стартирана през май 2021 г., Internet Computer използва интелигентни договори, за да повиши скоростта на интернет и да намали изчислителните разходи. Въпреки първоначалния си стремителен възход до пазарна капитализация от над 45 млрд. долара, цената на ICP отбеляза колебания.

Понастоящем тя се оценява на 4,75 щатски долара при пазарна капитализация от 2,13 милиарда щатски долара. Неотдавна въвеждането на пазара на Биткойн ординари, Bioniq, работещ върху блокчейна на ICP, добави към разрастващата се екосистема на платформата.

Stacks (STX): Свързване на биткойн с метавселената
Stacks прехвърля мост между Биткойн и метавселената. Този блокчейн от първо ниво взаимодейства с блокчейна на Биткойн чрез своя уникален механизъм за доказване на прехвърлянето (PoX). Биткойн миньорите могат да копаят нови STX токени, като плащат за тази привилегия.

Притежателите на стекове могат също така да подреждат своите STX монети, за да печелят награди от BTC. Основана от фондове за рисков капитал, включително Winklevoss Capital и Digital Currency Group, Stacks 2.0 получи одобрение от SEC за продажба през януари 2021 г. Понастоящем STX се оценява на 0,74 щатски долара, с пазарна капитализация от 1,06 милиарда щатски долара.

Axie Infinity (AXS): Проучване на игрите от типа „игра за печалба“ (P2E)
Axie Infinity придоби известност в жанра на игрите „play-to-earn“ по време на пандемията COVID-19. Тази игра, базирана на блокчейн, черпи вдъхновение от класики като Pokémon и Tamagotchi, като позволява на играчите да изправят очарователни чудовища един срещу друг, за да печелят игрови токени, наречени AXS – криптовалута, която се търгува активно на пазара.

Йерархичният характер на Axie Infinity, при който богати инвеститори, известни като „учени“, закупуват скъпи НФТ чудовища и ги отдават под наем на „работници“ в страни с по-ниски доходи, обаче предизвика критики. Въпреки това тя остава изключително популярна в различни страни, включително Филипините, Венецуела, САЩ, Тайланд и Бразилия. В момента AXS се търгува на цена от 6,45 USD.

The Sandbox (SAND): Навигация в зараждащия се виртуален свят
The Sandbox е виртуален свят, в който местните токени (SAND) се използват за транзакции, включващи цифрови активи. Подобно на MANA на Decentraland, SAND може да се печели и харчи в рамките на виртуалния свят.

Метавселената е все още в начален стадий на развитие, с множество платформи и бързо променяща се среда, което прави инвестиционните решения трудни. Въпреки че през тази година се сблъска с насрещни ветрове, SAND остава един от най-покровителстваните токени в метавселената в това пространство. Към настоящия момент цената на SAND е 0,41 USD.

Theta Network (THETA): децентрализация на видео стрийминга
Theta Network има за цел да разруши централизираната индустрия за видео стрийминг, като предложи базирана на блокчейн мрежа за доставка на видео от типа „peer-to-peer“. Като използва компютърната мощ и свободната честотна лента на потребителите, Theta възнаграждава участниците с токени THETA, обещавайки да увеличи приходите на създателите на съдържание и да намали разходите на потребителите.

С консултативен съвет, който включва Джъстин Кан (съосновател на Twitch) и Стив Чен (съосновател на YouTube), Theta Network активно участва в метавселената. Текущата цена на THETA е 0,999091 USD.

 

Decentraland (MANA): Създаване на VR метавселена в Ethereum
Decentraland управлява своята VR метавселена, задвижвана от блокчейна на Ethereum, като нейният собствен токен MANA улеснява трансакциите във виртуалния свят. Потребителите могат да създават аватари, да купуват земя, екипировка и аксесоари и дори да монетизират съдържание и приложения в рамките на платформата.

Въпреки че продължават да съществуват въпроси относно броя на потребителите, Decentraland има за цел да предостави платформа, в която потребителите могат да се ангажират, да осъществяват бизнес и да извършват редовно транзакции. Цената на MANA в момента е 0,44 USD.

Related posts

Защо Opera играе важна роля в метавселената

admin

Square Yards разкрива яуд, 3D метавселена

admin

Kunlun пуска дигитално съдържание в метавселената

admin