Мета

Световният икономически форум представя метавселена за психичното здраве

На фона на продължаващата криза на психичното здраве, изострена допълнително от пандемията COVID-19, експертите насочват вниманието си към метавселената като потенциално решение.

Метавселената – виртуален свят, в който хората могат да се срещат и да си взаимодействат по цифров път – обещава да промени психиатричното здравеопазване, като предостави иновативни възможности за превенция, диагностика, терапия, образование и изследвания. С нарастването на търсенето на психично-здравни услуги, което изпреварва наличните ресурси, интегрирането на технологично обусловена инфраструктура става все по-наложително.

Трансформиране на психиатричното здравеопазване чрез технологии

Според доклад на Световния икономически форум (СИФ) за 2023 г. концепцията за метавселената предлага нови възможности в лечението на психичното здраве, като използва виртуални среди за задоволяване на различни аспекти на телемедицината. Телемедицината използва комуникационни технологии за предоставяне на здравни решения от разстояние. Чрез използване на платформи за игри и приложения за виртуална реалност (VR), състояния като депресия и тревожност могат да бъдат адресирани от разстояние, като същевременно се насърчават техниките за внимателност и медитация.

Твърди се, че организации като DeepWell Therapeutics, Ninja Theory’s Insight Project и TRIPP са разработили видеоигри и VR преживявания, насочени към проблемите на психичното здраве, които увеличават ангажираността на пациентите и спомагат за дестигматизирането на психичните проблеми.

Посрещане на нарастващата криза в областта на психичното здраве

Кризата в областта на психичното здраве, разпространена още преди пандемията от Ковида-19, достигна безпрецедентни нива. Според запознати лица недостигът на доставчици на психично-здравни услуги е затруднил посрещането на нарастващото търсене на грижи.

Въпреки това Съединените щати обмислят федерална възможност за възстановяване на разходите за телеуслуги в областта на психичното здраве, за да се облекчи недостигът. Потенциалът на метавселената в лечението на психичното здраве е особено актуален, тъй като предлага практическо и съществено приложение, което може да стимулира нейната поява и широко разпространение.

Освен това, въпреки че прекомерното време, прекарано пред екрана, и социалните медии се свързват с понижено психологическо благополучие, отговорното им използване може да има положителни ефекти. Екранното време, прекарано в споделени виртуални пространства, има потенциала да се бори с кризата на психичното здраве, вместо да допринася за нея. Споделените виртуални пространства предоставят възможности за изграждане на връзки, насърчаване на социалната подкрепа и улесняване на лечението на психичното здраве.

Според доклада на WEF метавселената представлява бъдеща визия, включваща споделени виртуални пространства, подобрени с технология за добавена или виртуална реалност (AR/VR). Важно е да се отбележи, че могат да съществуват множество метавселени, всяка със своя цел и ниво на потапяне. Тези виртуални среди могат да допринесат значително за превенцията, диагностиката, терапията, образованието и научните изследвания, когато се използват за психичното здраве.

Призив за действие от страна на Общността

Главният хирург на Съединените щати призна спешния характер на кризата в областта на психичното здраве и обяви призив за действие. Според него интегрирането на технологична инфраструктура, ориентирана към психичното здраве, е наложително, особено когато се използва отговорно.

От друга страна, Илман Шажаев, главен изпълнителен директор и основател на Farcana, заяви пред MetaNews, че метавселената е изключителна технология, която големите технологични фирми и стартъпите особено много защитават в Web3 пространството. Според него;

Related posts

Инвестиране в метавселената: Токени или акции?

admin

Etherescan добавя нова функция за съобщения за анонимни потребители: „Blockscan Chat“

admin

Футболен клуб „Манчестър сити“ влиза в метавселената

admin