Крипто

SpaceX, Tesla разпродават притежания на Bitcoin

SpaceX намали стойността на биткойн в баланса си с 373 млн. долара миналата година и през 2021 г. Tesla също се освободи от Bitcoin миналата година.

Докато продажбата на Биткойн (BTC) на Tesla е публично достояние, подробностите около авоарите на SpaceX излязоха наяве едва след рядко срещан вътрешен поглед върху финансовите отчети на частната корпорация.

Продажба на криптовалути

Документите, видени от The Wall Street Journal, предлагат рядък поглед към вътрешните финансови операции на SpaceX. Документите разкриват, че SpaceX е реализирала малка печалба през първите три месеца на годината след две последователни годишни загуби. През първото тримесечие на 2023 г. SpaceX е реализирала печалба от 55 млн. долара при приходи от 1,5 млрд. долара.

Документите предлагат и информация за състоянието на резервите на компанията в биткойни (или липсата на такива).

„SpaceX е отписала стойността на притежаваните от нея Биткойни с общо 373 млн. долара през миналата година и през 2021 г. и е продала криптовалутата“, съобщи WSJ в четвъртък, 17 август.

Докладът предлага първата актуализация на състоянието на Биткойн в SpaceX от години насам. В разговор с Джак Дорси през 2021 г. Мъск обяви, че притежава както Биткойн, така и Етериум, и освен това разкри, че SpaceX държи Биткойн в своята каса.

Смята се, че SpaceX е държала големи количества BTC в даден момент, но проследяването на наличностите на компанията в Биткойн е трудна задача, тъй като компанията за космически изследвания на Илон Мъск е частна. Това означава, че нейните финансови данни също са частни, за разлика от публично търгуваните компании.

Съобщенията за размера на Биткойн, който SpaceX притежава, в най-добрия случай са редки. Tesla е публично листвана и е много по-лесно да бъде проследена. През юли 2022 г. Tesla обяви, че е продала 936 млн. долара от най-големия дигитален актив по пазарна капитализация.

Сега компанията държи около 180 млн. долара в Биткойн, което е малка част от това, което е притежавала някога. Въпреки че Tesla се лиши от значителни дялове по същото време като SpaceX, тя и не е купувала или продавала криптовалута от една година.

Цената на Bitcoin спада

Пазарът изглежда реагира зле на новината, че SpaceX вече не държи Биткойн. В четвъртък, 17 август, цената на BTC спадна от 28 648,98 долара до 26 226,26 долара, което представлява спад от 9%.

В петък, 19 август, цената падна под границата от 26 000 долара и в момента е на ниво от 26 179,49 долара. Въпреки корелацията, не всеки коментатор смяташе, че загубената стойност може да се отдаде на SpaceX.

Майкъл Сафай, партньор във фирмата за количествена търговия Dexterity Capital, беше сред тези, които заеха противоположна позиция.

„Няма достатъчно добри заглавия, които да излизат от криптовалутите, за да развълнуват хората“, каза Сафай пред Bloomberg. „Обратно, повишаването на лихвените проценти и отслабването на апетита за риск тласкат некриптотърговците към по-безопасни активи.“

Шилиан Танг, главен инвестиционен директор в криптоинвестиционната компания LedgerPrime, също претегли мнението си по въпроса.

„По-рано през седмицата имаше оптимизъм, че тази седмица ще има решение за ETF Grayscale Bitcoin, но това отмина без да излезе нищо“, каза Танг, който продължи да изтъква, че традиционните пазари също са имали труден период напоследък.

 

Related posts

3 обещаващи крипто валути в който си струва да се инвестира

admin

Blur Marketplace надминава OpenSea по продажби за 3-ти пореден месец

admin

Кения отменя лиценза на Worldcoin – данните на потребителите са изложени на риск

admin