Крипто

SEC няма да одобри Bitcoin Spot ETF, казва бивш адвокат на SEC

Според бившия прокурор на SEC Джон Рийд Старк е малко вероятно SEC да одобри Bitcoin Spot ETF под сегашното ръководство на Гари Генслър.

Старк твърди, че криптовалутата е партиен въпрос в САЩ и единственото нещо, което ще доведе до промяна в политиката на SEC, е смяна на политическото ръководство на най-високо ниво.

Политизирането на BTC

Джон Рийд Старк твърди, че нищо друго освен пълна промяна на политическото ръководство няма да доведе до одобрението на Bitcoin Spot ETF.

Според Старк още през 2017 г. криптовалутата е била надпартиен въпрос. Напоследък бойните линии са очертани, като демократите стават все по-антикрипто, а републиканците – про. И така, как това променя вероятността за създаване на Bitcoin Spot ETF?

Всичко се свежда до президентските избори през 2024 г., казва Старк.

„Когато някой президент бъде избран, настоящият председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси обикновено подава оставка“, каза Старк в Twitter тази неделя.

Президентът Байдън назначи настоящия председател на SEC Гари Генслър през 2021 г., което го поставя от страната на демократите в политическото разделение на крипто сектора. Смяната на ръководството може основателно да доведе до смяна на председателя.

Старк добави: „Ако за президент бъде избран републиканец, председателят Генслер вероятно ще подаде оставка и старшият комисар на SEC, назначен от републиканците (в случая известната „криптомама“ [Хестър Пиърс]), вероятно ще стане изпълняващ длъжността председател.“

Председателят демократ Генслер си е спечелил репутацията на твърд противник на криптовалутите. Републиканският комисар Пиърс се смята за съюзник на криптовалутите, като си спечели нежния епитет „крипто-мама“ от много хора в бранша.

Старк казва, че „като се има предвид дългият опит на [Пиърс] в изразяването на несъгласие и противопоставяне на повечето действия на SEC, свързани с крипто, светът трябва да очаква, че повечето действия на SEC в САЩ, свързани с крипто, и повечето нарушения на SEC, свързани с крипто, ще спрат“.

Кой е Хестър Пиърс?

Комисарят на SEC Хестър Пиърс беше назначена от президента Тръмп през 2018 г.

Преди да бъде назначена в SEC, комисар Пиърс се занимаваше с изследване на регулирането на финансовите пазари. Тя беше старши съветник в Комисията по банково дело, жилищно настаняване и градски въпроси към Сената на САЩ, като съветваше членовете ѝ по въпросите на ценните книжа.

Комисар Пиърс критикуваше SEC при управлението на Генслер, който засили правоприлагането.

През май 2022 г. тя заяви: „SEC е регулаторна агенция с отдел за правоприлагане, а не агенция за правоприлагане. Защо ние сме водещи в правоприлагането в областта на крипто?“

Тези противоположни позиции доведоха до това, че крипто общността я нарече „крипто майка“, въпреки че това не е титла, с която тя се чувства особено комфортно.

Миналата година в интервю за „Протокол“ тя каза: „Донякъде е смешно, защото нямам деца“, преди да добави: „Също така смятам, че е важно хората да не мислят за правителството в родителски термини.“

Хестър Пиърс, SEC и крипто

Хестър Пиърс може да е много по-приятелски настроена към крипто от настоящия председател Гари Генслер, но тя не се застъпва за индустрията.

Нейната позиция приблизително съвпада с поговорката DYOR – направете собствено проучване.

Според Пиърс Комисията по ценни книжа и фондови борси трябва да предприеме законодателни мерки срещу хитреците и измамниците и, ако заимстваме аналогия с шофирането, да направи правилата за движение ясни.

„Ако видим, че има хора, които пускат пирони на пътя, за да им спукат гумите, можем да хванем тези хора и да ги извадим от пътя“, каза Пиърс. „Можем също така да установим правила, по които хората трябва да се движат по пътя. Мисля, че не успяхме да направим точно това.“

Related posts

Прогноза за цената на Bitcoin: Може ли BTC да се върне към 20 хил., докато доходността на облигациите се покачва?

admin

Пазарът на криптовалути се свива, тъй като основателят на Binance ‘CZ’ се оттегля

admin

Два нови Крипто проекти в метавселената

admin