Крипто

Сблъсък с регулациите DeFi: CCI оспорва законопроекта на американските сенатори за борба с изпирането на пари

Представен неотдавна от американските сенатори Джак Рийд, Майк Раундс, Марк Уорнър и Мит Ромни, спорният законопроект има за цел да приложи строги мерки за борба с изпирането на пари (AML) към зараждащата се област на децентрализираните финанси (DeFi).

Криптографският съвет за иновации (CCI), алианс на водещи играчи от индустрията, обаче бързо се противопостави. Те твърдят, че законопроектът трябва да предложи осъществима рамка за ограничаване на незаконното финансиране в сферата на DeFi.

CCI подчертава, че новият законопроект противодейства на жизнеспособен подход. Той безразборно налага правни задължения на лица, които нямат средства да влияят на протоколите след разгръщането на дейността. Според CCI това трябва да отчита уникалните характеристики на системите, базирани на блокчейн.

Съветът предполага, че използването на прозрачността и програмируемостта, присъщи на блокчейн, би могло да насърчи ефективните мерки за съответствие, а не да налага непрактични задължения. CCI изтъква, че обемът на незаконното финансиране в криптовалути е незначителен в сравнение с традиционното финансиране (TradFi). Въпреки това те изразяват мнение, че предложеният законопроект трябва да поеме по различен път, за да се справи с този проблем.

Неясни определения и неприложими задължения: Позицията на CCI

CCI критикува законопроекта за неговата неяснота, особено по отношение на определението за „фасилитатори“. Тя изразява несъгласие със задълженията, предвидени за „поддръжниците на протоколи за цифрови активи“ и „улесняващите транзакциите с цифрови активи“.

Според законопроекта „поддръжник на протокол за цифрови активи“ притежава над 25 млн. долара от токена за управление на протокол DeFi или е инвестирал същата сума в неговото разработване. От друга страна, улеснител на трансакции с цифрови активи има контрол върху протокола или предлага приложение, позволяващо трансакции по посочения криптопротокол.

CCI намира тези задължения за нереалистични и смята, че трябва да предостави действителни насоки за DeFi протоколите, за да се спазят изискванията за докладване по Закона за банковата тайна (Bank Secrecy Act – BSA). Те обясняват, че събирането на информация за лична идентификация от такива протоколи е неосъществимо, а законопроектът не предлага решения за тази техническа сложност.

Макар да изразява своите резерви, CCI е готова да си сътрудничи с експерти от сектора и регулаторни органи в световен мащаб за разработване на солиден подход за противодействие на незаконното финансиране в DeFi.

 

Related posts

Криптозаемодателят Celsius Network е близо до споразумение след фалит

admin

Защо сривът на пазара не означава край на централизираните борси за криптовалути

admin

Защо адвокат Шапиро подкрепя оповестяването на KYC за големите притежатели

admin