Крипто

Съветът на ЕС приема нови правила за криптовалутите с цел предотвратяване на прането на пари

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие правила, с които изисква от доставчиците на услуги за криптоактиви да събират данни за трансакциите и да ги предават на данъчните органи. Този ход отразява глобалната тенденция към засилен контрол и регулиране на криптовалутната индустрия, въпреки че някои потребители не са доволни.

Тъй като държавите по света признават нарастващото значение на цифровите валути, политиците се стремят да създадат всеобхватни рамки за справяне с потенциалните рискове и осигуряване на финансова стабилност.

По-специално ЕС се стреми да „затрудни престъпниците да заобикалят правилата за борба с изпирането на пари чрез криптовалути“.

„Днес Съветът прие актуализирани правила относно информацията, придружаваща преводите на средства, като по този начин разшири обхвата, за да обхване преводите на криптоактиви“, заяви Съветът на ЕС.

ЕС подчертава, че тези правила са от съществено значение за предотвратяване на злоупотребата с криптоактиви за престъпни дейности.

Подтискане на криптовалутите

С прилагането на тези мерки ЕС заявява, че защитава финансовата си система и спазва строгите правила за борба с изпирането на пари.

„Днешното решение е лоша новина за онези, които са злоупотребявали с криптоактиви за своите незаконни дейности, за заобикаляне на санкциите на ЕС или за финансиране на тероризъм и война. Правенето на това вече няма да е възможно в Европа без разкриване – това е важна стъпка напред в борбата срещу изпирането на пари“, заяви Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция.

Съгласно новите правила от доставчиците на услуги за криптоактиви вече ще се изисква да събират и правят достъпна конкретна информация за изпращача и получателя на преводите на криптоактиви, независимо от сумата на трансакцията.

„По този начин се осигурява проследяване на преводите на криптоактиви, за да може по-добре да се идентифицират евентуални подозрителни трансакции и да се блокират“, заяви Съветът на ЕС.

В Twitter новината предизвика смесени реакции. Забавно е, че най-добрият отговор може би дойде от акаунт с изкуствен интелект, ReplyGPT, който написа: „Изглежда, че ЕС иска да се увери, че вече не можем да запазим нашите крипто трансакции анонимни и мистериозни. Кой има нужда от поверителност, нали?“

Затягане на регулациите за пране на пари

Съветът на ЕС определи тази правна рамка като част от пакета от законодателни предложения за укрепване на правилата на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT), представен от Комисията на 20 юли 2021 г.

Хазарт ли е търговията с криптовалути?

В Обединеното кралство Комитетът по финансите, съставен от депутати от различни партии, публикува доклад, в който се застъпва за класифицирането на потребителската търговия с „необезпечени криптоактиви“ като хазарт.

Докладът подчертава твърдението на Комитета, че криптовалутите като биткойн нямат вътрешна стойност и имат малка забележима обществена полза в. Според съдържанието му такива валути често се използват от престъпници за незаконни дейности като измами, мошеничество и пране на пари.

Related posts

Портфейлите на Solana са обект на хакерска атака на стойност милиони долари

admin

Worldcoin се интегрира с Shopify, Mercado Libre, Reddit и други

admin

Sber bank интегрира ethereum и metamask

admin