Мета

Съдят Roblox за излагане на деца на явно сексуално съдържание в играта в метавселената

Нов съдебен иск обвинява Roblox в лъжа и твърди, че популярната платформа за игри е „безопасна и подходяща“ за деца. В жалбата, подадена наскоро от няколко родители, се казва, че някои игри в Roblox излагат непълнолетните им деца на открито сексуално съдържание.

В жалба, подадена във Върховния съд на Сан Диего по-рано този месец, семействата твърдят, че „децата, използващи Roblox, са се сблъсквали с голи аватари, аватари, които извършват полов акт, и използване на секс играчки, както и с виртуални стриптийз клубове“.

Roblox е „по-вреден“ от TikTok

Родителите обвиняват Roblox в „умишлено и небрежно подвеждане“. Те твърдят, че компанията използва измама, за да подмами родителите да похарчат хиляди долари в сайта чрез неясни цени и възможността децата да правят покупки, използвайки вътрешноигровата валута Roblux.

Семействата твърдят, че Roblox конкретно заблуждава родителите относно ефикасността на своите технологии за филтриране и способността си да направи сайта безопасен и подходящ за деца.

„Съществува погрешно схващане, че [метавселената] Roblox е безопасна; марката има малко ореол около себе си поради това, че компанията се рекламира невярно по този начин пред родителите“, казва Александра Уолш от Walsh Law, адвокат на семействата, подали жалбата.

„Родителите, които никога не биха позволили на децата си да използват TikTok, не се замислят дали да им позволят да използват Roblox, въпреки че това, с което се сблъскват в Roblox, може да бъде много по-вредно.“

Ан Андрюс от „Андрюс и Торнтън“, втората адвокатска кантора, която съвместно представлява родителите, добавя: „Roblox твърди, че прави всичко възможно, за да предпази децата, но системите, които следят непристойното поведение, често се провалят.“

Андрюс твърди, че Roblox, който има 66 милиона потребители дневно, „прави почти невъзможно за родителите да наблюдават, проследяват и определят къде и как децата харчат парите си“.

Основана през 2004 г. от Дейвид Базуки и Ерик Касел, Roblox е онлайн игра, която позволява на играчите да създават свои собствени игри в нея и да играят игри, създадени от други потребители. Според проучванията играта се радва на култ сред тийнейджърите и децата под 17 години.

На 16 ноември Roblox направи изявление, в което отрича обвиненията. „Оспорваме обвиненията и ще отговорим в съда. Roblox се ангажира да осигури положително и безопасно преживяване за хора от всички възрасти“, заявиха от компанията, съобщи Dexerto.

„Разполагаме с експертен екип от хиляди хора, посветени на модерирането и безопасността в Roblox 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, и действаме бързо, за да блокираме неподходящо съдържание или поведение, когато бъдат открити, включително сексуално съдържание, което нарушава нашите стандарти на общността.“

 

Related posts

Мета за създаване на чатботове с различни характери като този на Ейбрахам Линкълн

admin

Популярното китайско телевизионно предаване „Sing!China“ идва в метавселената

admin

Певицата от Pussy Riot основава феминистка църква в метавселената

admin