Мета

Растежът на метавселената може да помогне за намаляване на въглеродните емисии с 23%, твърди проучване

Предприятията инвестират милиарди в проекти, свързани с метавселената, благодарение на нейната способност да оптимизира операциите, но неотдавнашно проучване, публикувано в рецензираното списание Energy & Environmental Science, показва, че метавселената може да помогне и за намаляване на въглеродните емисии.

Според проучването метавселената би могла да предостави ефективно средство за намаляване на въглеродните емисии, което впоследствие ще намали неблагоприятните последици от изменението на климата. То също така разкрива, че приемането на технологиите на метавселената, като например разширената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR), може да намали замърсяването на въздуха с около 10-23 %.

Енергийна ефективност

В допълнение към намаляването на замърсяването на въздуха, проучването твърди, че увеличаването на дейностите в метавселената може в крайна сметка да компенсира повишените енергийни нужди на технологията. Това се отнася както за търговското, така и за индивидуалното потребление.

Според авторите на проучването работата от разстояние, дистанционното обучение, както и виртуалното пътуване и туризъм ефективно намаляват потреблението на енергия за транспорт.

„Прогнозите са, че по време на разрастването си от 2022 г. до 2050 г. метаиндустрията ще намали общото вътрешно потребление на енергия с 92 EJ“, се казва в част от доклада.

Въпреки че дейностите, свързани с метавселената, все още изискват потребление на енергия, те могат да помогнат за намаляване на въздействието, оставяйки околната среда с по-чист въздух.

Загадката за изменението на климата

Световните лидери търсят начини за смекчаване на въздействието на изменението на климата, тъй като темата се превръща в актуален въпрос в юрисдикциите по целия свят.

Разпространението на бедствията, предизвикани от изменението на климата, се увеличава по целия свят. Тези бедствия включват горещи вълни, покачване на морското равнище, внезапни наводнения и изключително ветровити условия.

Програмата на ООН за околната среда също така посочва, че глобалното затопляне, дължащо се на действията на хората през последните 200 години, е довело до повишаване на температурите с 1,1 градуса по Целзий, което води до повече катастрофи, предизвикани от климата. Последвалите катастрофи на свой ред могат да доведат до икономически сътресения и политическа нестабилност.

Но проучването, публикувано в рецензираното списание Energy & Environmental Science, предполага, че метаверсалните технологии могат да помогнат за намаляване на световното предизвикателство, свързано с изменението на климата.

„Въздействията върху климата показват, че по-широкото внедряване на метаверсалните технологии ще бъде от полза за смекчаване на изменението на климата, а растежът на метаверсалния сектор може също така да улесни пестенето на енергия, намаляването на емисиите на парникови газове и подобряването на качеството на въздуха“, се посочва в статията.

Намаляване на емисиите от транспорта

Макар че центровете за данни, AR, VR и други метаверсални технологии консумират енергия за своята работа, въздействието може да бъде компенсирано от намаленото потребление на техните физически алтернативи, като например транспорта. Това има нетна полза, тъй като превозните средства допринасят значително за въглеродните емисии.

В доклада се посочва още, че NFT може и да не увеличават потреблението на енергия, тъй като Етериум преминава към по-енергийно ефективен механизъм за консенсус за доказване на залог (PoS).

„Конвертирането на активи в токени на блокчейн платформи, като например нефунгиращи токени (NFT), предоставя ценни възможности за повишаване на екологичната устойчивост“, се добавя в доклада.

Миналата година Ethereum премина от proof of work (PoW) към PoS в ход, за който се твърдеше, че ще „намали консумацията на енергия за минни операции“. Съобщава се, че това събитие е намалило емисиите на парникови газове с 99%.

Related posts

Ferrari се стреми да включи метавселената в своя бизнес модел

admin

Южнокорейска фармацевтична фирма се насочва към фабрика в метавселената, за да ограничи замърсяването

admin

Kickers пускат Roblox метавселена кампания

admin