Мета

Преживяванията в метавселената трябва да си заслужават, казва Стивънсън

Успехът на метавселената зависи от способността на разработчиците да създават качествени преживявания, които „милиони или милиарди хора“ искат да имат. За да постигне това, секторът трябва да привлече, намери и финансово стимулира най-добрите таланти от свързаните с него индустрии.

Това е решението на Нийл Стивънсън, човекът, на когото се приписва създаването на думата метавселена в романа му „Snow Crash“ от 1992 г.

Източник на най-добрите разработчици

Известният писател и футурист Нийл Стивънсън казва, че метавселената трябва да намери и привлече най-талантливите хора, за да бъде секторът успешен. Коментарите на Стивънсън бяха направени по време на участието му в конгреса AWE USA 2023 в сряда.

„Ако искаме да имаме метавселена, която се използва постоянно от милиони или милиарди хора, то в нея трябва да има преживявания, които си заслужават“, каза Стивънсън.

„Това изглежда като очевидно твърдение, но за мен е очевидна и разочароваща липсата на подкрепа за хората, които създават тези преживявания“, добави авторът. „В момента наборът от умения, които са необходими за създаването на метавселена, е основно това, което виждате в гейм индустрията. Хора, които знаят как да използват гейм енджини и как да създават активите, които се използват в тези енджини. Тези хора като цяло имат работа и други неща, с които биха могли да се занимават.

Стивънсън цитира редица начини, по които разработчиците могат да бъдат възнаграждавани, но неговата лична визия е за токенизирана метавселена, притежавана и контролирана от гражданите.

През юни миналата година Стивънсън обяви Lamina1 – компания за блокчейн инфраструктура и отворена метавселена от първо ниво. Стивънсън е съосновател на „блокчейн с включени батерии“ заедно с Питър Весенес, отразявайки визията им за стимулирана метавселена, която според уебсайта ѝ може да „даде възможност за ново поколение взаимосвързани, поглъщащи преживявания в игрите, развлеченията, модата, музиката и отвъд тях“.+

Приказка за две метавселени

Ори Инбар, главен изпълнителен директор на AWE, бе домакин на разговора със Стивънсън, който бе посветен на откриването на 14-ата годишна конференция на AWE. Последното събитие се провежда от 31 май до 2 юни в Санта Клара, Калифорния. Тези, които не могат да присъстват лично, са поканени да участват онлайн.

В забавното въведение виртуално факсимиле на Инбар първоначално се обърна към участниците в конференцията, само за да може истинският Инбар да прекъсне и да разкрие, че целият монолог е написан от ChatGPT.

След това Инбар заяви, че изкуственият интелект прави „оригиналните гласове… още по-ценни от преди“.

След като Инбар седна на масата със Стивънсън, двамата обсъдиха колко далеч е развитието на технологиите в различни области. Инбар попита Стивънсън накъде според него се е запътила метавселената – към нещо антиутопично или към нещо утопично.

Related posts

Kickers пускат Roblox метавселена кампания

admin

Полицията на Обединеното кралство регистрира насилие над деца в метавселената

admin

Meta беше осъдена „причиняване“ на пристрастяване към социалните медии

admin