Крипто

Първият европейски борсово търгуван фонд за биткойн ще стартира на фона на засилен институционен интерес

Дългоочакваният дебют на първия в Европа борсово търгуван фонд за биткойни (ETF) е на път да стане факт. Jacobi Asset Management е на път да пусне ETF за биткойн този месец.

Въпреки многобройните пречки през изминалата година, подходът на Jacobi към Bitcoin ETF предлага уникално предложение за стойност и се надява да промени динамиката на инвестициите в криптовалути в Европа.

Биткойн ETF на Jacobi Asset Management първоначално беше планиран за стартиране през юли 2022 г. на Euronext Amsterdam, но беше отложен на фона на бурните пазарни условия, включително срива на криптовалутата Terra/Luna и фалита на криптоборсата FTX.

Въпреки неуспехите сега фирмата потвърждава, че фондът е на старта и се очаква да дебютира този месец. Промяната в пазарното търсене и отскокът на биткойна, който през 2023 г. за втори път премина границата от 30 000 долара, спомогнаха за съживяването на инициативата.

Инвестиции в ETF за биткойн

Европейските инвеститори често са ограничени до борсово търгувани продукти (ETP), структурирани като борсово търгувани облигации (ETN), за своите инвестиции в цифрови активи. Този нов Биткойн ETF обещава да промени това.

Питър Лейн, съосновател и главен оперативен директор на Jacobi, разкритикува преобладаващата неправилна употреба на терминологията ETF от страна на емитентите на ETN, като твърди, че тя прикрива присъщите рискове, свързани с инвестициите в ETN. Той подчерта, че за разлика от ETN, ETF не използва ливъридж или деривати, което намалява значителните рискове от контрагента.

Биткойн ETF на Jacobi е разрешен от Гърнси – юрисдикция, известна със своята адаптивност и подкрепа за стартиране на фондове. Дейвид Кросланд, партньор в офшорната правна фирма Carey Olsen, похвали готовността на Гърнси да разбере сложните специфики, което позволява на фондовото средство да се ползва със статут на регулиран фонд.

Тази адаптивност е от решаващо значение, като се имат предвид значителните регулаторни предизвикателства при стартирането на Биткойн ETF в Европа. Майкъл О’Риордан, партньор-основател на консултантската компания Blackwater Search and Advisory, занимаваща се с ETF и цифрови активи, отбеляза, че Биткойн не е допустим актив съгласно правилата на Ucits, което увеличава сложността на подобно стартиране.

Пазарно въздействие и инвеститорски интерес

Според запознати листването на новия Биткойн ETF има потенциала да окаже значително влияние върху европейските цифрови активи. Данни от Coinbase и Bloomberg показват, че нетните потоци в тези ETPs са достигнали 483 млн. долара през последната година и половина, като активите ще достигнат връх от 10,5 млрд. евро в края на 2021 г.

Продължаващият ентусиазъм по отношение на Биткойн ETF се простира и извън Европа. В САЩ BlackRock, Invesco и Fidelity подадоха заявления за стартиране на свои собствени Биткойн ETF-и. Навлизането на тези играчи в сферата на традиционните финанси (TradFi) предизвика подновен интерес към криптовалутите сред институционалните инвеститори. Ако бъдат одобрени, тези спот Биткойн ETF ще осигурят на инвеститорите директен достъп до търговия с биткойн чрез брокерските им сметки, което допълнително ще стимулира масовото приемане на най-голямата криптовалута в света.

Стартирането на първия в Европа Биткойн ETF представлява важен етап в пътя на криптовалутите. Въпреки че продължават да съществуват значителни предизвикателства, навлизането на тежки фирми в това пространство показва значителна промяна в пазарните нагласи. Биткойн ETF може да доведе до нова ера в инвестициите в цифрови активи, тъй като глобалният финансов пейзаж се развива.

Related posts

Крипто яснота: Панелът на Камарата на представителите на САЩ одобрява ключови законопроекти

admin

Промяна в цените на криптовалутите на глобалния пазар

admin

Нашите три избора за тази крипто зима: Pugglit Inu, BNB и Uniswap!

admin