Крипто

Основателят на OpenAI все още иска вашето внимание за валутата Worldcoin

Основателят на OpenAI Сам Олтман смята, че най-накрая е дошло времето за Worldcoin – проект за криптовалута, която е отчасти глобална система за идентификация, отчасти приложение за разплащания. Проектът изисква от потребителите си да се подложат на биометрично сканиране на ириса или „доказателство за човечност“, за да получат малка сума криптовалута и да се присъединят към мрежата.

Worldcoin предизвиква спорове от самото си създаване през 2021 г. поради събирането на биометрични данни, но на вечерно събитие през януари Алтман твърди, че това е така, защото компанията „все още не е готова да разкаже историята си“.

Алтман добави още, че „мисля, че [Worldcoin] ще го направи скоро и мисля, че ще се справи добре“.

Предположението относно Worldcoin

Според нейния уебсайт заявената цел на Worldcoin „е да изгради най-голямата в света мрежа за идентификация и финансиране като обществена услуга, даваща собственост на всеки“.

Сред ранните инвеститори в проекта са инвестиционната компания Andreessen Horowitz, американската борса за криптовалути Coinbase и опозореният бивш главен изпълнителен директор на FTX – Сам-Банкман Фрид.

Макар че заявените цели на Worldcoin със сигурност имат благородно звучене, практическите стъпки за приемане на мрежата винаги са предизвиквали редица въпроси от страна на хората, които се интересуват от неприкосновеността на личния живот. Накратко, има потребители, които се съмняват в аргументите на Worldcoin за общественото благо.

Потребителите, които желаят да се присъединят към мрежата Worldcoin, трябва първо да изтеглят приложението Worldcoin и след това да се подложат на сканиране на ириса от „сферата“ – лъскава сфера, която прилича малко на метална топка за боулинг. Сканирането на ириса се използва за създаване на уникален криптографски хеш за идентифициране на лицето в мрежата на Worldcoin.

Worldcoin винаги е твърдял, че това сканиране на ириса не излага на риск личните данни на потребителите, тъй като сканирането никога не напуска платформата и се изтрива след създаването на потребителския хеш.

 

Related posts

Таксите за транзакции с биткойн се покачват с 960%

admin

Огромен данък на звезда от НФЛ подчертава проблемите със заплатите в Биткойн

admin

Новата мрежа за социални медии Web3 на Ethereum обещава да плаща на потребителите за чат

admin