Мета

Новите фотореалистични аватари на Meta показват, че Metaverse е реална

Въпреки декларациите за нейната смърт, новите фотореалистични аватари на Meta доказват, че метавселената все пак не е мъртва. В „интервю за метавселената“ в подкаста на Лекс Фридман Марк Зукърбърг демонстрира новите реалистични аватари за виртуална реалност на Meta Codec.

Разработвани от звеното за метавселена на Meta, Reality Labs, от 2019 г., аватарите използват технология за сканиране с изкуствен интелект, за да изградят 3D модели на лицето на потребителя. Според Фридман аватарите Codec могат да улавят фините изражения на лицето, използвани от хората за общуване.

Те излъчват „невероятно“ усещане за присъствие и интимност. „Това наистина е най-невероятното нещо, което някога съм виждал. Чувствах се така, сякаш разговаряхме лично“, казва той.

Метавселената на Зукърбърг оживява

За подкаста от миналата седмица Фридман и Зукърбърг използваха VR слушалки Meta Quest Pro, за да взаимодействат помежду си във виртуално пространство, или метавселена, представена от ултрареалистични 3D аватари на самите тях. Технологията разчита на слушалки с шумопотискане, за да увеличи потапянето.

„Това достига до същността на визията за разширената реалност – да се осигури усещане за присъствие, независимо къде се намирате по света“, казва в интервюто Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Meta.

„Повечето комуникации всъщност не се осъществяват с думи, а с изражения – опитахме се да уловим това с аватарите с по-карикатурен дизайн, които имаме, но очевидно има известен реализъм, който идва с предоставянето на фотореалистично изживяване“, добави той.

Прочетете също: Очила Ray-Ban с изкуствен интелект на Meta предизвикват вълнение в социалните медии

Въпреки че за метавселената са написани безброй некролози, новите аватари на Codec на Зукърбърг показват, че тя е жива и здрава. За разлика от предишните карикатурни аватари на Мета, които бяха широко критикувани, новите аватари изглеждат толкова реалистично, че могат да бъдат сбъркани с истински хора.

Те отбелязват значителна стъпка напред в развитието на метавселената и вероятно ще бъдат важен инструмент за взаимодействие между хората по много по-завладяващ и естествен начин.

По време на интервюто Фридман е толкова зашеметен от реализма, че често остава без думи. „Това е просто наистина невероятно. Не знам как да го опиша с думи. Наистина имам чувството, че сме в една и съща стая“, каза компютърният учен.

Зукърбърг предположи, че потребителите ще могат да персонализират своите аватари на Codec, за да бъдат по-изразителни. Той се надява, че хората ще използват фотореалистичните аватари за работни срещи от разстояние, игри и социални контакти, за да почувстват по-голямо присъствие и връзка.

Фридман заяви, че технологията представлява бъдещето на „смислената“ човешка комуникация в интернет. Марк Зукърбърг обаче обясни, че Meta все още работи по улесняване на процеса на сканиране и продуктът няма да бъде достъпен през следващите няколко години.

 

Related posts

Ресторанти привличат клиенти в метавселената

admin

Meta засилва усилията си за привличане на потребители обратно към Threads

admin

Damac се фокусира върху недвижимите имоти в метавселената

admin