Крипто

Неизбежният законопроект за криптовалутите на сенаторите Лумис и Джилибранд се сблъсква с критики

Въпреки продължаващата неяснота в законодателния пейзаж на САЩ по отношение на криптовалутите, предложеният от сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд законопроект по този въпрос срещна съпротивата на влиятелни фигури от криптопространството.

Г-н Хубер, глас в общността на Ripple (XRP), отправи гласовита критика към позицията на сенаторите, по-специално към категоризирането на повечето криптовалути като стоки. Според Хубер на X двамата се опитват да заблудят обществеността.

Въпреки продължаващата неяснота в рамките на законодателния пейзаж на САЩ по отношение на криптовалутите, предложеният от сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд законопроект, засягащ този въпрос, срещна съпротивата на влиятелни фигури в криптопространството.

Г-н Хубер, глас в общността на Ripple (XRP), отправи гласовита критика към позицията на сенаторите, по-специално към категоризирането на повечето криптовалути като стоки. Според Хубер на X двамата се опитват да заблудят обществеността.

Твърди се, че законопроектът, чиито съавтори са сенаторите Лумис, републиканец от Уайоминг, и Джилибранд, демократ от Ню Йорк, има за цел да изясни и регулира процъфтяващата криптоиндустрия в САЩ, като в същото време значително набляга на защитата на потребителите. Това се случва в отговор на поредица от високопрофилни провали в криптоиндустрията през 2022 г., включително срива на криптостабилната валута TerraUSD (UST) и имплозията на гиганта в търговията FTX.

Това законодателство означава потенциално мащабен опит за крипторегулация, който ще се появи от Сената на САЩ, особено в светлината на миналогодишния неуспешен опит. Въпреки това законопроектът беше критикуван от фигури в криптообщността, като г-н Хубер, поради подхода му към категоризирането на криптовалутите.

Стоки или ценни книжа?

В неотдавнашно интервю сенатор Лумис заяви, че повечето криптовалути следва да бъдат класифицирани като стоки, което ще ги подложи на регулаторния надзор на CFTC за сделки, включващи както спот, така и фючърсни пазари. За разлика от него, сенатор Джилибранд твърди, че много криптовалути следва да се разглеждат като ценни книжа, което би поставило значителна част от регулаторния мониторинг върху плещите на SEC.

Предложеният от тях законопроект въвежда нов подход към този въпрос, като очертава ясна граница между надзора върху ценните книжа и останалата част, като на практика създава отделни области за SEC и CFTC в света на криптовалутите.

Според г-н Хубер обаче тази категоризация може да бъде измамна за обществеността и потенциално вредна за криптоиндустрията. Той критикува позицията на сенаторите, позовавайки се на липсата на ясно разграничение между различните видове криптовалути, което потенциално може да доведе до объркване и регулаторни грешки.

Навигация в регулаторните води

Предложеният в законопроекта подход също така адресира критиките от миналогодишната версия, която разглеждаше повечето цифрови активи като нематериални „спомагателни активи“ и следователно като стоки под юрисдикцията на CFTC. Това доведе до това, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер засили контрола върху криптоиндустрията, обвинявайки тежките играчи в бранша като Binance и Coinbase в нарушаване на законите за ценните книжа. Това породи опасения относно потенциалното превишаване на правомощията на SEC в криптопространството.

Сенатор Лумис потвърди тези опасения, като заяви, че подобни инциденти подчертават спешната необходимост от прецизно регулиране в криптоиндустрията. Тя се позова на случаи, в които криптокомпании като Kraken и Coinbase са поискали по-ясни регулаторни насоки от SEC, само за да се сблъскат с действия по правоприлагане вместо това.

Потенциалният отлив

На фона на неяснотата в регулаторната рамка на САЩ сред законодателите и инвеститорите се засилват опасенията, че липсата на ясни регулаторни правила може да накара компаниите за криптовалути да преместят бизнеса си в чужбина. Според NBC News, наскоро проведено от JPMorgan всеобхватно проучване подчерта важността на това законодателите да създадат изчерпателна регулаторна стратегия за криптовалутната индустрия, очертаваща точни роли и отговорности на SEC и CFTC.

Трудността обаче се състои в умелото преминаване по въжето между стимулирането на иновативния растеж и защитата на интересите на потребителите. Като се имат предвид обширните последици от предложения законопроект и дебатите, които той предизвика, не е ясно как сенаторите Лумис и Джилибранд планират да балансират тези противоречиви изисквания в контекста на постоянно развиващия се сектор на криптовалутите.

Related posts

Експерти твърдят, че регулаторните предизвикателства възпрепятстват напредъка на Web3 в Африка

admin

Броят на потребителите на Binance расте заради инфлацията, казва ръководителят на компанията за Латинска Америка

admin

Някои Crypto валути и NFT се надигат, въпреки идването на зимата

admin