Крипто

Multichain прекратява дейността си след ареста на главния изпълнителен директор, крипто общността е в шок

В резултат на събития, които зашеметиха криптосвета, Multichain, известен протокол за кръстосани вериги, прекратява дейността си. Неочакваното спиране следва ареста на нейния главен изпълнителен директор Джаодзюн в Китай – инцидент, който предизвика несигурност в световната криптовалутна общност.

Задържането на Чжаодзюн, което се случи на 21 май 2023 г., предизвика серия от оперативни смущения. Впоследствие всички активни средства и ключове за достъп до възловите сървъри на Multichain Multi-Party Computation (MPC) бяха иззети под контрола на Джаодзюн.+

Независимо от тези монументални предизвикателства, екипът на Multichain се опита да поддържа операциите по проекта по възможно най-добрия начин. Тези усилия се извършваха чрез достъп до останалите не-MPC сървъри, които не бяха отнети.

Потребителските активи изчезват в резултат на ареста

На 7 юли обаче ситуацията претърпява драстичен обрат. Неочаквано потребителските активи, заключени в адресите на MPC, бяха прехвърлени към анонимни дестинации. За да подсигури останалите активи, сестрата на Чжаодзюн, която успява да получи достъп до платформата за облачни сървъри, бързо прехвърля средствата към лично контролирания от нея краен адрес (КАО).

Въпреки това на 13 юли кризата се задълбочи още повече. Сестрата на Чжаодзюн също беше задържана, което увеличи несигурността по отношение на запазените активи. Вследствие на това обсаденият екип на Multichain нямаше друг избор, освен да спре операциите поради липса на алтернативни източници на информация и оперативни средства.

След този инцидент издателите на стабилни монети Circle и Tether реагираха бързо и замразиха активи за над 65 млн. долара. Това решение беше взето след необичайните тегления от Multichain на 6 юли т.г. Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis категоризира тези тегления като възможно издърпване на килим, което предполага вътрешна операция.

В резултат на тази ситуация родният токен на Multichain, MULTI, отбеляза значителен спад в стойността си, като се срина с 15%. Междувременно няколко други протокола, включително Binance и фондация Fantom, предприеха превантивни мерки. Депозитите за мостови токени бяха преустановени, а много билети MULTI бяха изтеглени от ликвидност.

При подобни събития е изключително важно да напомним на всички в криптообщността за значението на децентрализацията и сигурното управление на частни ключове. Сагата с Multichain е ярко напомняне за необходимостта множество субекти да контролират ключовете и достъпа, за да се предотвратят подобни бъдещи събития.

Ограничения и призив към общността

Следователно това събитие подчертава наложителния характер на прозрачността, сигурността и децентрализацията в бързо развиващия се криптопазар.

Текущото състояние на Multichain предстои да бъде определено и потребителите се призовават да не използват неговите услуги. Екипът остава обнадежден, като се обръща към общността за подкрепа и разпространява новината относно прекратяването на дейността. Бъдещето на Чжаодзюн и сестра му, както и задържаните парични средства, все още са загадки.

Целият този инцидент трябва да предупреди за рисковете, които се крият в криптосферата. Подобни тестове може да изглеждат като загуба на време, но в крайна сметка те помагат на индустрията да се развива и да предоставя по-добри и по-сигурни продукти за клиентите. С развитието на ситуацията всички погледи са насочени към Multichain и разгръщащата се драма около нейния задържан главен изпълнителен директор.

Related posts

Кения отменя лиценза на Worldcoin с риск за данните на 301 000 потребители

admin

Цената на Etherium може скоро да спадне, ако криптовалутата не успее да мине 1300 долара

admin

Конспиратор от CoinDeal е откраднал 45 милиона долара за криптовалута Metaverse

admin