Мета

Метавселената все още не се нуждае от регулация, казва ръководителят на ЕС по въпросите за конкуренцията

Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер заяви, че метавселената не трябва да бъде регулирана, тъй като засега не предизвиква никакви опасения за антитръстовото законодателство. Коментарите на Вестагер идват преди презентация, която тя ще направи пред регулаторите на конкуренцията тази седмица, съобщи Ройтерс.

Метавселената се появи в общественото съзнание, когато през 2021 г. Фейсбук промени името ѝ на метаплатформи. Промяната на името на Facebook отразяваше залога на основателя Марк Зукърбърг за нововъзникващата индустрия като следващото голямо нещо, което ще наследи мобилния интернет.

Решението може да е накарало регулаторните органи да се притеснят, че Meta ще започне да доминира в сектора. Други големи технологични компании, сред които Apple, Google и Microsoft, също участват активно в метавселената.

Няма опасения за конкуренцията в метавселената

Вестагер е изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия. Преди това тя заяви: „време е да започнем да се питаме как би изглеждала здравословната конкуренция в метавселената“. Тя смята, че засега в отрасъла няма опасения за конкуренцията, които да налагат регулиране.

„Всъщност виждаме, че има много иновации, когато става въпрос за виртуални светове“, каза Вестагер пред репортери на конференция в Брюксел, Белгия, на 6 юли.

Вестагер заяви, че редица законодателни актове, приети през последните пет години за регулиране на технологичните компании, включително тези, свързани с неприкосновеността на личния живот, пазарната сила и предстоящите правила за изкуствения интелект, могат да бъдат приложени и към метасвета.

„В Европа, сега, когато имаме набор от цифрово законодателство, мисля, че имаме време да проучим, да знаем, че не трябва да скачаме към регулирането като към първия вид предпазна подложка“, каза Вестагер, според доклада на Ройтерс.

Тя обясни, че ЕС ще продължи да следи отблизо метавселената, за да гарантира, че тя няма да се превърне в средство за антиконкурентно поведение в бъдеще. Вестагер, която напуска поста си през 2024 г., и в миналото се е изказвала твърдо за ограничаване на монополите в метавселената.

Взаимодействащи виртуални светове

Метавселената е споделен виртуален свят, в който потребителите могат да си взаимодействат, да работят, да играят игри и да консумират медии в цифрова среда, която много наподобява физическия свят. Големите технологични компании харчат милиарди долари, за да си извоюват дял в това бързо развиващо се пространство.

През юни Meta разкри новите си слушалки за виртуална и смесена реалност Quest 3 на стойност 500 долара, които са ключов инструмент за достъп до метавселената. Apple скоро я последва със своята слушалка Vision Pro, която струва невероятните 3500 долара. Други организации като Roblox също правят големи крачки в сектора.

Но не всичко върви гладко. През 2022 г. Reality Labs, подразделението, натоварено с ръководенето на метавселенските амбиции на Meta, отчете загуба от 13,7 млрд. долара. Оттогава Meta уволни хиляди служители в рамките на мерки за съкращаване на разходите, които се превърнаха в тенденция в индустрията.

Маргарете Вестагер заяви, че тази седмица ще представи план, който да помогне на регулаторите на конкуренцията да разберат как работи метавселената. Ройтерс разгледа документа. В него се предлага набор от насоки за участие във виртуални светове и за борба с фалшифицирането.

„Целта на (Европейската) комисия е уеб 4.0 да се основава на отворени и силно разпределени технологии и стандарти, които позволяват оперативна съвместимост между платформите и мрежите и свобода на избора за потребителите“, се казва в документа.

През март колегата на Вестагер, комисарят на ЕС Иво Волман, заяви, че всяко бъдещо регулиране на метавселената трябва да дава приоритет на безопасността на потребителите, неприкосновеността на личните данни и недискриминацията. Той заяви, че търговският блок трябва да разработи своята стратегия и политика за метавселената „правилно от самото начало“.

Участниците в сектора на метавселената също се стремят да се саморегулират. Алиансът за отворена метавселена (OMA3) наскоро представи документ с позиция относно стандартите за метавселена, която е собственост на общността, децентрализирана и използваема на различни платформи.

Related posts

Партньори на Zero10 за мода в метавселената

admin

Solana, Polygon събират 30 милиона долара за метавселената Cosmic Wire

admin

Токените на метавселената се сриват с повече от 90% в стойността си

admin