Мета

Метавселената е мъртва, казва вицепрезидентът на Метавселената на Meta

Вишал Шах, вицепрезидент по метавселената в Meta, твърди, че цикълът на метавселената вече е мъртъв. Ръководителят добави, че това е добре, защото сега той и другите служители на Meta могат просто „да сведат глави и да строят“.

Коментарите бяха направени по време на конференцията Brainstorm Tech на Fortune, която се проведе миналата седмица в Диър Вали, Юта, като Шах отговори на въпроси относно настоящото състояние на индустрията.

Метавселената е жива, но шумът е мъртъв

От началото на годината основните медии публикуваха безброй колонки за метавселената, като много от тях бяха под формата на хвалебствени слова, тъй като вниманието на медиите се насочи от виртуалните светове към новата лъскава играчка, каквато е изкуственият интелект.

Провалът на метавселената вече се приема за факт, дори когато е в противоречие с фактите. Ако въведете „metaverse“ в търсачката за новини в Google през всеки ден от седмицата, веднага ще видите потока от негативна преса, с който се сблъсква индустрията в момента.

Заглавия като „Уроци от катастрофалния провал на метавселената“, „Как се провали хазартът на Марк Зукърбърг с метавселената“ и „Скептицизъм, объркване, разочарование: „Вътре в борбата на Марк Зукърбърг с метавселената“ илюстрират отлично този въпрос.

Марк Зукърбърг също така получи значителен отпор за това, че продължи да се стреми към метавселената, дори когато изкуственият интелект се превърна в новия технологичен продукт, който получи всички похвали в медиите.

Ето защо беше предвидимо, че вицепрезидентът на Meta Metaverse ще бъде предизвикан по темата, когато се появи на конференцията Brainstorm Tech. Мъртва ли е метавселената?

„Надявам се, че не, защото тогава наистина оставам без работа“, попита Шах.

„Мисля, че хипотезата за метавселената е мъртва“, уточни Шах. „Мисля, че бяхме в цикъл на раздвижване, както всяко ново нещо. Тези, които инвестираха миналата година, защото това беше хип-хоп, да, те загубиха увереност. Ние не инвестирахме заради шумотевицата, а от години инвестираме в това пространство.“

След това Шах припомни на присъстващите, че Meta е придобила Oculus още през 2014 г., когато компанията все още се е наричала Facebook. Смисълът е ясен: Facebook/Meta се интересува от метавселената и я изгражда от доста време.

Сега е време за изграждане

Дългогодишната инвестиция на Meta в метавселената е удар в окото на всеки анализатор, който проследява интереса на компанията само до преименуването през 2021 г.

От своя страна Шах искаше да подчертае решимостта на Meta в преследването на мечтата за метавселена.

„Ние вярваме в това следващо поколение компютри и сме инвестирали в него за дълъг период от време. И така, винаги сме казвали, знаете ли, когато ребрандирахме компанията през 2021 г., че това е дългосрочна инвестиция – десет и повече години“, казва Шах.

„Продължаваме да вярваме дълбоко в това, но то няма да бъде постигнато за една година. Така че всъщност съм доста щастлив, че през миналата година имаше както подем, така и спад на разочарованието. Беше трудно да преживеем това за себе си, но сега можем да сведем глави и да градим“.

Подобна дългосрочна визия може и да е възхитителна, но подобни разкрития едва ли ще ентусиазират инвеститорите, които търсят възвръщаемост на вложените средства. За това Meta има други трикове.

Мета акциите се представят добре през 2023 г.

През ноември 2022 г. цените на акциите на Meta спадат до 90,79 долара, което е най-ниското им ниво от юли 2015 г. насам.

Спадът съвпадна с пускането на ChatGPT на OpenAI, въпреки че предположението, че пускането на изкуствения интелект е довело до спада на акциите на Мета, би било необосновано, като се има предвид, че стойността на акциите падаше още от септември.

Все пак корелацията е неблагоприятна за Meta. В стремежа си да промени състоянието си компанията обяви своята „Година на ефективността“ по-рано тази година.

Програма от колебливи мерки за съкращаване на разходите, включително съкращения, направи много за успокояване на инвеститорите, въпреки осъзнаването, че метавселената на Meta може да се изгражда още години. Досега около 10 000 служители са загубили работата си. Meta Platforms Inc. се търгува на цена от 310,62 GBP, което е ръст от 149% на годишна база.

Related posts

Workians започва да търгува с недвижими имоти в метавселената

admin

Растежът на метавселената може да помогне за намаляване на въглеродните емисии с 23%, твърди проучване

admin

Японският фонд за стартъпи на стойност 663 млн. долара финансира Web3, AI и Metaverse

admin