Мета

Мета за създаване на чатботове с различни характери като този на Ейбрахам Линкълн

Meta Platforms се подготвя да въведе чатботове с изкуствен интелект и ясно изразена индивидуалност, за да подобри ангажираността и задържането на потребителите в своите платформи.

Съобщава се, че чатботовете ще бъдат пуснати на пазара през септември и ще отговарят за предлагането на препоръки на потребителите, ще предоставят функции за търсене и просто ще бъдат „забавен продукт, с който потребителите могат да си играят“.

Чатботът Lincoln

Очаква се чатботовете, които служителите в гиганта на социалните медии са нарекли „персони“, да водят разговори, подобни на човешките.

Както съобщава „Файненшъл таймс“, източници, близки до разработката, посочват, че новите чатботове ще проявяват различни личности и ще имитират високопоставени лица. Според съобщенията един от чатботовете ще говори като бившия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Другият чатбот ще помага на потребителите с информация за пътувания в стила на сърфист.

В доклада се подчертава още, че според близък до разработките човек Meta може да проучи и аватарен чатбот в метавселената.

По време на разговора за приходите на компанията през последната седмица на юли главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че компанията предвижда „агенти, които действат като помощници, треньори или които могат да ви помогнат да взаимодействате с фирми и творци и др.“. Той добави, че компанията ще изтъкне повече за своята продуктова пътна карта за ИИ следващия месец на събитието за разработчици Connect.

Събиране на данни

Освен че ще повишат ангажираността в социалните платформи, Financial Times съобщава, че чатботовете могат да помогнат на компанията да събира данни за интересите на потребителите, което ще помогне за предоставяне на подходящо съдържание и реклами на потребителите, увеличавайки приходите ѝ, които идват предимно от реклами. През последната седмица на юли компанията отчете високи приходи от реклама за второто тримесечие, които надхвърлят прогнозите на Уолстрийт.

Съществуват обаче и опасения за неприкосновеността на личния живот на потребителите, тъй като това може да ги изложи и на потенциална „манипулация“, според Равит Дотан, съветник по етиката на изкуствения интелект и съосновател на съвместната лаборатория за отговорност на изкуствения интелект към университета в Питсбърг.

Поверителността на данните е една от опасенията, които се повдигат от заинтересованите страни във връзка с използването на ИИ, и също така е актуална в дискусиите за регулиране на индустрията.

Поради това се очаква компанията да бъде подложена на щателна проверка от страна на експерти, които търсят възможни признаци на пристрастност и дезинформация. През 2021 г. Meta пусна BlenderBot 2, но беше установено, че разпространява дезинформация и опасна информация.

Близки до компанията източници обаче разкриха, че компанията може да изгради технология, която проверява въпросите на потребителите и гарантира, че отговорите са подходящи.

Състезание за изпреварване

Подобно на Meta, други технологични компании също представиха чатботове, които имат личности и могат да водят разговори, подобни на човешките. Character.ai е една такава фирма, която използва голям езиков модел (LLM), за да генерира чат в стила на шефа на Tesla и Twitter – сега собственик на X Елон Мъск. Ботът също така разговаря като героя на Nintendo Марио.

Сега планът на Meta идва в момент, когато конкуренцията вече идва от други платформи за социални медии като TikTok, което принуждава компанията да въвежда иновации, за да запази сегашния си пазарен дял, като същевременно привлича други потребители към различните си платформи.

Нейната последна платформа и конкурент на Twitter Threads е загубила повече от 50% от потребителите си, след като постигна рекорд по брой регистрации дни след стартирането си през юли.

Технологичните компании също се надпреварват да използват ИИ в бизнеса си, което беше стимулирано от вирусния чатбот ChatGPT на подкрепената от Microsoft OpenAI, който стартира през ноември 2022 г.

Миналия месец Meta пусна модел на ИИ, известен като Lama 2, за търговска употреба, тъй като надпреварата за надмощие на ИИ продължава. Според Bloomberg Apple също работи по свой AI чатбот, който да се конкурира с ChatGPT на OpenAI и Bard на Google.

Related posts

„Китайският Google“ Baidu планира разширяване на изкуствения интелект и метавселената

admin

Японският фонд за стартъпи на стойност 663 млн. долара финансира Web3, AI и Metaverse

admin

LunaGens отваря курорт в метавселената

admin