Мета

Meta увеличава усилията си в областта на изкуствения интелект, създава персонализиран AI чип

Meta създава първия си персонализиран чип, предназначен за работа с модели на изкуствен интелект, съобщи компанията в четвъртък. Технологичната индустрия се насочва към ИИ от метавселената, а Марк Зукърбърг не може да остане незасегнат, въпреки че през 2021 г. ще преименува Facebook на Meta.

Съобщението за създаване на първия специализиран чип за работа с модели на ИИ допълнително засилва индикациите за обратния завой на Зукърбърг, който беше увеличен от масовите съкращения от проекта за метавселената – въпреки че Зукърбърг продължава да харчи големи суми за разработчици на VR.

Зукърбърг често е бил подлаган на критики от страна на медиите за това, че побърза да промени името на компанията си на Мета, а някои дори предлагат със сатира връщане на старото име.

Дългосрочна визия за метавселената

Въпреки продължаващите спекулации за апатията на Meta към метавселената, компанията я споменава като дългосрочна визия.

Компанията обяви, че нейните изисквания за изчисления на изкуствен интелект ще претърпят значително увеличение през следващото десетилетие.

Meta подчерта намерението си да бъде пионер в напредъка на изследванията на ИИ, да предоставя най-съвременни приложения и преживявания с ИИ в своя набор от приложения и да работи за реализирането на дългосрочната си визия за метавселена.

„Изпълняваме амбициозен план за изграждане на следващото поколение инфраструктура за ИИ на Meta и днес споделяме някои подробности за напредъка си“, написа в публикацията в блога Сантош Джанардан, вицепрезидент и ръководител на инфраструктурата.

Компанията разкри плановете си за укрепване на своите възможности за ИИ чрез серия от стратегически инициативи, включително разработване на персонализиран силициев чип, предназначен за работа с модели на ИИ, проектиране на оптимизиран за ИИ център за данни и разширяване на съществуващия суперкомпютър с 16 000 графични процесора за изследвания на ИИ.

Тези начинания, заедно с текущите проекти, имат за цел да улеснят създаването и внедряването на по-големи и по-усъвършенствани модели на ИИ в по-голям мащаб.

Тъй като ИИ вече играе жизненоважна роля в нейните продукти, компанията се стреми да подобри персонализацията, да гарантира безопасността и справедливостта на продуктите и да предостави по-завладяващи изживявания.

Освен това, според компанията, тези усилия ще подпомогнат бизнеса в ефективното ангажиране с целевите му аудитории.

Като част от постоянните си усилия за повишаване на производителността при разработването на софтуер, компанията представи CodeCompose. Този генеративен асистент за кодиране, базиран на изкуствен интелект, е разработен, за да даде възможност на разработчиците и да оптимизира ефективността през целия жизнен цикъл на разработката на софтуер.

Related posts

Инвестиране в метавселената: Токени или акции?

admin

Токените на метавселената се сриват с повече от 90% в стойността си

admin

Нов „цифров идентификатор“ позволява на геймърите от Web3 да играят на различни платформи

admin