Мета

Мета издава ръководство за безопасност на тийнейджърите в метавселената и предлага съвети за родителите

Компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. публикува нов набор от ръководства за безопасност на младежите в Метавселената, за да гарантира тяхната сигурност във виртуалните платформи, към които се присъединяват. Новият набор от инструменти е и стъпка към справяне със случаите на кибертормоз и създаване на безопасна среда за младите потребители.

Затягане на сигурността в метавселената

Според доклад на Bandt гигантът в областта на социалните медии е призовал младежите да използват своите силни пароли и да „упражняват критичното си мислене, преди да се отправят към метавселената“.

Новото ръководство с инструменти за безопасност е резултат от съвместната работа на Мета и австралийското младежко движение Project Rockit, което е посветено на борбата с кибертормоза и осигуряването на безопасността на младежите онлайн.

„Този нов наръчник ще допълни гамата от инструменти и продукти за безопасност на VR, които имаме, за да гарантираме, че младите хора могат безопасно да се наслаждават на изследването на технологиите“, заяви регионалният директор на Meta за обществена политика Миа Гарлик.

„Важно е да им дадем възможност да използват тези технологии безопасно и да предоставим на родителите и настойниците ресурсите, които да им помогнат да се ориентират в този постоянно променящ се онлайн пейзаж.“

На други нейни платформи, като Messenger например, родителите могат да видят времето, прекарано на екрана, списъка с контакти, настройките за поверителност и безопасност на детето си. В Instagram те могат да видят кого следва техният тийнейджър и могат да изберат какви известия да получават от профила на детето си.

Според Бандт този нов набор от инструменти е признание от страна на компанията за естеството на виртуалния свят. Колкото и вълнуваща да е концепцията, особено за младите хора, не всичко е розово. Докладите показват няколко случая на злоупотреба, преживяна в метавселената – платформа, която Meta защитава.

С разрастването на платформата за виртуална реалност (VR) случаите на злоупотреба, например сексуална, също се увеличиха във виртуалните платформи, в резултат на което те бяха наречени помийна яма за токсично съдържание.

Изследовател, който изучава човешкото поведение, се присъединява към платформата за виртуална реалност и твърди, че е бил сексуално насилван само час след присъединяването си, докато други са го наблюдавали, разменяйки си бутилки бира.

Прочетете също: Чиповете с изкуствен интелект на Nvidia предизвикват конкурентен пожар между Саудитска Арабия и ОАЕ

Препоръките

Предвид рисковете, свързани с виртуалните платформи, Meta, чрез новия инструментариум излезе с препоръки, насочени към повишаване на безопасността на потребителите.

„Преди да се гмурнете във виртуалното пространство, уверете се, че сте изчистили всички обекти или препятствия около вас. Спъването или блъскането в неща може напълно да наруши потапянето, затова създайте безопасна зона!“, гласи една от препоръките.

Препоръките включват и физическото състояние и здравето на потребителите, тъй като продължителното присъствие в метавселената може да причини дискомфорт, като например умора и напрежение в очите.

„Понякога VR изживяванията могат да предизвикат болест на движението, подобно на това, което може да почувствате в движещо се превозно средство. Ако започнете да се чувствате некомфортно, замаяни или притеснени, направете почивка и си дайте време да си починете“, се казва в препоръките на Мета.

Бъдете бдителни

В наръчника се подчертава също, че младежите трябва да внимават за измамници и „други съмнителни персонажи“ в интернет.

В него се препоръчва също така да се внимава при извършване на онлайн транзакции, използване на цифрови пари, както и да се избягва кликането върху съмнителни връзки“ или приемането на покани от непознати хора, освен ако поканите не идват от надеждни източници.

„Обмисляйте внимателно с кого се свързвате, с кого споделяте информация или от кого приемате заявки за проследяване. Внимавайте да споделяте информация за себе си и за своя опит.

„За да защитите самоличността си, може да обмислите използването на псевдоним вместо истинското си име“, се казва още в инструментариума.

В случаи на сблъсък с тормоз, обидно поведение или нежелано съдържание, наръчникът насърчава младежите да блокират, заглушат звука или да докладват за нарушителите.

В доклад на Elle се казва, че макар физическото тяло да не присъства, умът е „подмамен да мисли, че е“, което прави злоупотребите във виртуалното пространство тревожни и проблематични.

Правният център за жертви на социалните медии казва, че макар Meta да актуализира функциите си за безопасност, добавяйки родителски контрол на различните си платформи, трябва да се направи още. Те казват, че компанията е позволила на децата да се пристрастят към нейните платформи, което увеличава излагането им на вредно съдържание, кибертормоз и проблеми с психичното здраве.

Related posts

Solana, Polygon събират 30 милиона долара за метавселената Cosmic Wire

admin

EON Reality и Axelrod за образование в метавселената

admin

Готов ли е светът за музикални концерти в метавселената

admin