Мета

Meta беше осъдена „причиняване“ на пристрастяване към социалните медии

Над 40 щата в САЩ съдят Facebook и компанията майка на Instagram Meta, като твърдят, че техните платформи са вредни и задълбочават проблемите с психичното здраве на децата.

Искът поставя голям акцент върху Facebook и Instagram, за които се твърди, че са „манипулативни и експлоататорски“. Щатите твърдят, че Мета умишлено е проектирала платформите си така, че да предизвикват пристрастяване у младите хора, и те задълбочават проблемите им с психичното здраве.

Те се позовават на многобройни проучвания, включително и на самата Meta, които показват връзка между използването на Facebook и Instagram от младите хора и здравословните проблеми, сред които депресия и тревожност.

Печалбата над здравето на децата

Според репортажа на New York Times Колорадо и Калифорния водят съвместен иск, който е подаден от 33 щата в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния за нарушаване на законите за защита на потребителите.

Те твърдят, че гигантът в областта на социалните медии умишлено и несправедливо е завлякъл деца и е заблудил потребителите относно безопасността на своите платформи. Друг отделен иск постъпи от окръг Колумбия и осем други щата със сходни твърдения.

Според Zdnet същността на обвиненията срещу Meta се върти около практиките на компанията да дава приоритет на печалбата пред благосъстоянието на потребителите, особено на децата.

Подадените документи показват, че Meta експлоатира млади потребители с цел печалба чрез различни средства, включително увеличаване на ангажираността, събиране на данни, подвеждаща реклама на функции за безопасност и насърчаване на нездравословни социални очаквания, модели на сън и образ на тялото.

„Meta използва цяло поколение млади хора с цел печалба“, заяви Андреа Джой Кембъл, главен прокурор на Масачузетс, който е един от осемте щата и окръг Колумбия, подали искове.

Твърди се също така, че Facebook и Instagram нарушават Правилото за защита на личните данни на децата в интернет (COPPA), като събират лична информация без съгласието на родителите, докато рекламират тези платформи на по-младите хора.

„Експлоатационни“ алгоритми

Друг наболял проблем, посочен в иска, са алгоритмите на Meta, които се считат за експлоататорски и хищнически, въпреки че няма много публична информация за това как функционират и как отговарят за съдържанието, което се появява във фийда на потребителя.

Според USA Today алгоритмите на Meta „дозират допамин“, който е „химикал на удоволствието“, по начин, който кара младите потребители „да се ангажират многократно с платформите ѝ – подобно на комарджия на игрален автомат“.

Твърди се, че това оказва пряко влияние върху психичното здраве и проблемите с образа на тялото, особено сред тийнейджърките.

Според подадените документи проектите на Meta „умишлено експлоатират все още развиващите се мозъци на младите хора и юношеските им уязвимости“, като функции като „безкрайно превъртане“, почти постоянни известия, истории и барабани са направени така, че да предизвикват страх от пропускане (FOMO) у младите потребители.

Related posts

UFC проучва възможностите на метавселената за виртуални битки

admin

Etherescan добавя нова функция за съобщения за анонимни потребители: „Blockscan Chat“

admin

Метавселенски токени нарастват на фона на заявката за търговска марка на FIFA

admin