Крипто

Mastercard стартира крипто удостоверение, за да „внесе доверие“ в блокчейн

Платежният гигант Mastercard не е чужд на криптосферата, тъй като от няколко години предлага платежни карти, свързани с криптовалути. Но сега компанията се стреми да „внесе повече доверие в блокчейн трансакциите“ чрез ново предложение, наречено Crypto Credential.

Mastercard има за цел да установи стандарт за проверка

В публикация в блога, публикувана през уикенда, ръководителят на крипто и блокчейн отдела на Mastercard Радж Дамодхаран заяви, че Crypto Credential „ще създаде набор от общи стандарти и инфраструктура, които ще помогнат за удостоверяване на надеждни взаимодействия между потребителите и предприятията, използващи блокчейн мрежи“.

Въпреки че красотата на блокчейн е, че всеки може да изпраща и получава криптоактиви, регулаторите гледат на тази функция с подозрение – оттук и нетърпението им да въведат KYC/AML на борсите за криптовалути.

Звучи, че Crypto Credential е създаден, за да удовлетвори регулаторите, като ефективно удостовери, че блокчейн транзакциите. Въпреки се предполага, че предложението е по-скоро за повишаване на UX, за да се намалят човешките грешки.

Описани са множество случаи на употреба, като например възможността потребителите да предоставят псевдоними, за да се улесни споделянето на адреси на портфейли. Тази функция вече е налична в сметки, свързани с криптовалути, като Wirex и Revolut, и намалява риска от изпращане на активи на грешен адрес на портфейл.

Офертата също така цели да предостави „по-богата информация“ за трансакциите в блокчейн чрез метаданни, което би могло да предотврати погрешното избиране на грешната мрежа за изпращане на валута от потребителите. Единственото кимване към регулаторите е във факта, че Mastercard ще използва CipherTrace, която придоби през 2021 г., за да помогне за проверка на адресите и да подкрепи правилото за пътуване на Групата за финансови действия (FATF) за трансгранични трансакции.

„Ако двама души искат да прехвърлят стойност от една държава в друга държава, необходимото ниво на съответствие и проверка е сложно“, обясни Дамодхаран по време на участието си в Consensus 2023 в петък. „Така че как да идентифицирате тези портфейли и как да обмените достатъчно информация за другата страна?“

Максималистите в областта на неприкосновеността на личния живот вероятно ще се изсмеят на подобни думи. Нима стойността на блокчейн и криптовалутата не е в това, че можете да извършвате сделки свободно, без посредници и без да е необходимо да „идентифицирате“ портфейлите, с които взаимодействате? Разбира се, в качеството си на компания, която не е криптовалутна, философията на Mastercard вероятно е много по-близка до тази на регулаторите.

Интересно е, че фирмата за разплащания ще си партнира с четири известни имена от индустрията, за да „помогне за въвеждането на Crypto Credential при разработчиците на приложения в техните екосистеми“. Aptos Labs, Ava Labs, Polygon Labs и The Solana Foundation ще се присъединят към членовете на съществуващата партньорска мрежа на компанията като Binance, Nexo, Bit2Me и Uphold.

Related posts

DeFi Coin (DEFC) е чудесна криптовалута за пасивен доход

admin

Twitter добави графики с цените на криптовалутите

admin

Нашите три избора за тази крипто зима: Pugglit Inu, BNB и Uniswap!

admin