Мета

Марк Зукърбърг твърди, че метавселената може да възкреси мъртвите

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг предположи, че платформата на компанията за метавселени би могла евентуално да позволи на хората да взаимодействат с виртуални аватари на техни любими приятели и роднини, които са починали.

Зукърбърг направи коментарите по време на неотдавнашно интервю в Метавселената с компютърния учен и водещ на подкасти Лекс Фридман. Основателят представи новите реалистични аватари за виртуална реалност Codec на Meta, които използват технология за сканиране с изкуствен интелект за изграждане на 3D модели на лицето на потребителя.

Той обсъди няколко въпроса, включително бъдещето на изкуствения интелект в метавселената, както и идеи за това как Meta прави подобрения в своите VR платформи, за да създава по-завладяващи преживявания.

Разговор с мъртвите в метавселената

По време на подкаста Фридман зададе на Зукърбърг въпрос, който според него беше „сложен и мрачен“. „Бих искал да разговарям с хора, които вече не са тук, които са мои близки. Така че, ако погледнете в бъдещето, това нещо мислите ли за него?“, попита той, както съобщава Independent.

Фридман искаше да знае дали починалите „баща, дядо, баба и майка“ все още могат да съществуват в метавселената. Зукърбърг призна, че подвигът може да е труден за постигане, но намекна, че би могъл да се осъществи с известен „баланс“ чрез комбинация от виртуална реалност и изкуствен интелект.

„Да, мисля, че има много норми и неща, които хората трябва да разберат около това [мъртви хора, съществуващи в метавселената]“, каза главният изпълнителен директор на Meta пред Фридман и добави:

„Вероятно има някакъв баланс, при който, ако някой е загубил близък човек и скърби, може да има начини, по които възможността да взаимодейства или да преживее отново определени спомени може да бъде полезна.“

Зукърбърг също така каза, че има степен, до която технологията може да стане „нездравословна“. Това е независимо от „доста богатия опит“ на Мета в това как да се справя със смъртта и идентичността, както и с цифровото съдържание чрез платформите на социалните медии като Facebook и Instagram.

„Искам да кажа, че не съм експерт в тази област, така че мисля, че ще трябва да проучим това и да го разберем по-подробно“, отвърна той.

За инциденти, свързани със смърт, да речем във Facebook, Мета следва протоколи за семействата, които искат да имат достъп до профилите на починалите си близки. Зукърбърг заяви, че компанията се опитва да „увековечи“ профилите за семейството, но не предоставя достъп до лични съобщения.

Живот завинаги след смъртта

Както MetaNews вече съобщи, смъртта е сложен феномен и метавселената не го подобрява. Франк Уайлдър, съосновател на платформата за метавселена Wilder World, смята, че в метавселената хората никога не могат да умрат наистина.

„В този дигитален свят имаме възможност да си представим нови форми на съществуване след смъртта, като например запазване на дигиталното съзнание на човек или създаване на виртуален мемориал“, каза Уайлдър по-рано тази година, както съобщава Cointelegraph.

Уайлдър не е сам в своите убеждения. Артур Сичов, главен изпълнителен директор на Somnium Space, създаде режим „живей вечно“ в своя виртуален домейн, за да улавя движенията и разговорите на хората. Съхранявани като данни, тези действия по-късно се дублират от аватар, което гарантира, че мъртвите могат да живеят вечно в метавселената.

„Буквално, ако умра – и имам събрани тези данни – хората могат да дойдат или децата ми, могат да влязат и да проведат разговор с моя аватар, с моите движения, с моя глас“, каза той пред Vice миналата година.

„Ще се срещнете с човека. И може би през първите 10 минути, докато говорите с този човек, няма да знаете, че това всъщност е изкуствен интелект. Това е целта.“

Related posts

Ресторанти привличат клиенти в метавселената

admin

Siemens отделя 2 милиарда долара за разработване на индустриална метавселена

admin

Cubix се присъединява към форума за стандарти в метавселената

admin