Крипто

Криптозаемодателят Celsius Network е близо до споразумение след фалит

Както съобщи Wall Street Journal, Celsius Network, изпадналият в затруднение заемодател на криптовалути, е близо до приключване на съдебните споразумения, които могат да проправят пътя към възстановяване на активите на клиентите му.

Развитието следва бурни времена за компанията, след като през 2022 г. тя подаде молба за защита от фалит по глава 11. Ако споразуменията бъдат одобрени, изплащането на криптовалута и други активи на клиентите може да започне преди края на годината.

Очаква се предложените споразумения, които ще бъдат разгледани от съдия Мартин Глен на изслушване на 10 август, да се отнасят до необезпечени вземания в размер на 78,2 млрд. долара. Заинтересованите страни имат срок до 3 август да отговорят или да повдигнат възражения пред съда. Според експерти тази процедура представлява значително развитие в процеса на оздравяване на компанията, бореща се с финансови и правни сътресения.

Увеличаване на процентите на събиране на вземанията с цел преодоляване на твърденията за измами

Съществен аспект на споразуменията е разрешаването на твърденията за измама и представяне на неверни данни срещу ръководството на Celsius. За да се успокоят недоволните клиенти, в споразуменията се предлага възстановяване на суми с допълнителни 5 %. Тази корекция ще означава, че вземанията на онези титуляри на сметки, които отговарят на условията и не са избрали да се откажат от споразумението, ще бъдат увеличени до 105 % от първоначалните им вземания.

Споразумението за уреждане на спора обаче не отменя изцяло правото на клиентите да търсят обезщетение. Притежателите на сметки могат да се откажат от споразумението и да предявят индивидуални искове срещу Celsius, което е сигнал, че правните проблеми на компанията може би все още не са приключили.

Нова сделка за клиентите на програмата „Earn“

Вторият аспект на споразуменията има за цел да осигури решение за клиентите, които са имали средства в лихвоносната програма „Earn“ на Celsius. На тези титуляри на сметки ще бъде позволено да получат част от средствата си в криптовалутни активи и компенсация в акции на новото дружество, което се очаква да възникне в резултат на процедурата по несъстоятелност.

Тази договореност потенциално би могла да доведе до данъчни облекчения за тези клиенти и да им осигури приоритетно предимство при обмяната на акции на новото дружество за ликвидна криптовалута с 30% отстъпка.

Продължаваме напред: Пътят напред за Celsius

Според запознати лица, макар че споразуменията за уреждане на спора биха могли да разрешат значителна част от претенциите на клиентите, пътят към възстановяването може да бъде по-плавен за Celsius. Твърди се, че планът за реорганизация трябва да бъде обсъден в рамките на изслушване за потвърждаване, насрочено за октомври.

Междувременно адвокатите на Celsius твърдят, че клиентите имат право на не повече от първоначално депозираното от тях. Тази позиция е срещнала съпротива от страна на потребителите, които са поискали обезщетение за предполагаеми нарушения от страна на бившето ръководство.

Алекс Машински, някогашният главен изпълнителен директор на Celsius, беше задържан неотдавна във връзка с федерални обвинения в измама с ценни книжа. Машински, в сътрудничество със съучастника си Рони Коен-Павон, е обвинен в различни престъпления, включително измама с ценни книжа и стоки, измама по електронен път и манипулиране на ценни книжа.

Потенциалните споразумения на Celsius Network представляват значителна стъпка към разрешаването на текущите правни и финансови проблеми на компанията. Въпреки това, тъй като на хоризонта все още има изслушвания и потенциални индивидуални искове, пътят към възстановяването остава изпълнен с предизвикателства. Развоят на историята на Celsius представлява поучителна история за индустрията на криптовалутите и нейните участници.

Related posts

SpaceX, Tesla разпродават притежания на Bitcoin

admin

Централната банка на Сингапур разкрива правила за стабилността и надзора на Stablecoin

admin

Бърнърс-Лий предвижда помощ от изкуствен интелект за всички, упреква криптовалутите

admin