Крипто

Криптовалутите, свързани с изкуствен интелект, преминават през меча седмица, докато общият пазар се понижава

В последно време живата енергия на пазара на криптовалути е трудно да бъде пропусната, особено за токените, свързани с бързоразвиващи се технологии като изкуствения интелект (ИИ).

Но през изминалата седмица се очерта различна картина за криптовалутите, базирани на ИИ. Известни играчи в тази ниша, като The Graph, Ocean Protocol и SingularityNET, регистрираха значителни спадове. Тези токени, свързани с ИИ, се движеха по по-предизвикателен терен в седмица, в която голяма част от общия криптопазар поддържаше стабилен курс.

Грешни стъпки на Microsoft в областта на ИИ

За да се разберат тези спадове на крипто токените, не може да не се погледне към по-широкия пейзаж. Според доклад на Wall Street Journal, Microsoft, глобална технологична сила и значителен поддръжник на технологиите за изкуствен интелект, се е сблъскала с предизвикателства при своите предложения за генеративен изкуствен интелект.

Въпреки сътрудничеството им с OpenAI, създателите на ChatGPT, начинанието на Microsoft не е било толкова печелившо, колкото се е очаквало. В докладите на Wall Street Journal се посочва, че предложенията на Microsoft за ИИ са източвали ресурсите на компанията по 20 до 80 долара на потребител всеки месец. Докато не се стигне до намаляване на изчислителните разходи, може да се наложи технологичният гигант да преразгледа ценовата си стратегия за бъдещия софтуер с изкуствен интелект.

Токени в условията на турбулентност

Докато традиционните финансови играчи са изправени пред предизвикателствата на ИИ, криптосферата не е пощадена. Графът (GRT) води по спад със 7-дневен спад от 9,93%. Ocean Protocol (OCEAN) не остава далеч назад, регистрирайки спад от 13,32%, а SingularityNET (AGIX) спадна с 9,6% през последната седмица.

Друго забележително споменаване е ARKM, родният токен на фирмата за блокчейн анализи Arkham Intelligence. При него се наблюдава най-значителният спад, като само за седмица той надхвърли 20%. От пускането си на пазара по-рано тази година ARKM все още не е изпълнил обещанието си, като текущата му цена за търговия е далеч от първоначалната му цена за пускане.

По-голямата картина

Метеоритният възход на ChatGPT на OpenAI миналата година доведе до вълна от вълнение и инвестиции в сектора на изкуствения интелект. Технологични гиганти като Alphabet на Google и китайската Baidu вече се подготвят да пуснат свои конкуренти за чатботове. Въпреки това, докато тежките играчи като Microsoft, Google и Baidu може би разполагат с ресурсите да се ориентират в този нестабилен пейзаж, по-малките играчи и инвеститори, които търсят следващото голямо нещо в областта на ИИ, може би трябва да се подготвят.

Неотдавнашният коментар на Barron’s предлага предпазливост, намеквайки, че сегашната лудост около ИИ може да няма приятен край. Въпреки очарованието на ИИ и интеграцията му с блокчейн, неотдавнашните промени на пазара показват, че тази територия остава непредсказуема.

По-широки пазарни движения

Освен специфичните за ИИ токени, по-широкият криптопазар преживя вихрушка от активност. Биткойнът, криптофакелът, се е повишил с 39% в годишен план, като много алткойни също се възползват от възходящия тренд. Въпреки това, токените, свързани с изкуствения интелект, се представиха видимо по-слабо, въпреки този бичи пазар.

Сложната взаимовръзка между ИИ и криптовалутите продължава да е в процес на развитие. Макар че ИИ обещава трансформационни решения в различни индустрии, сливането му с криптоактиви добавя слоеве волатилност и непредсказуемост. Ето защо инвеститорите и заинтересованите страни трябва да навлизат в този пейзаж с вълнение и предпазливост, като отчитат, че днешните технологични любимци може да се сблъскат с предизвикателства утре. Сегашният низходящ тренд на криптовалутите, свързани с ИИ, е навременно напомняне, че в технологиите и финансите не всичко, което блести, е злато.

Related posts

ИИ токенът SingularityNET (AGIX) избухнна

admin

Multichain прекратява дейността си след ареста на главния изпълнителен директор, крипто общността е в шок

admin

Прогноза за цената на Bitcoin: Може ли BTC да се върне към 20 хил., докато доходността на облигациите се покачва?

admin