Крипто

Криптовалутата luna се срина до 0 долара, тъй като UST още повече се отдалечава от долара

Братският токен на противоречивия стабилен Bitcoin TerraUSD вече е безполезен.

По данни на CoinGecko Luna се срина до 0 USD в петък, което е зашеметяващ срив за криптовалута, която в един момент струваше над 100 USD.

Гибелта на спорното стабилно предприятие Terra доведе до срив на криптопазара, който заличи стойност от милиарди долари за един ден.

TerraUSD или UST, трябваше да бъде обвързана едно към едно с щатския долар. UST обаче загуби обвързаността си и в петък се търгуваше на цена от около 12 цента, по данни на CoinGecko.

Биткойнът осъществи отскок в петък, като скочи над 30 000 щатски долара, въпреки продължаващите неволи на стабилната валута TerraUSD, които предизвикаха паника на криптопазара. Инвеститорите вероятно се успокоиха от новината, че тетерът, най-големият стабилкойн в света, е възстановил доларовото си обвързване, след като в продължение на няколко часа спадаше под 1 долар.

Най-голямата криптовалута в света биткойн последно се търгуваше на цена от около 30 046,85 долара, според данни на Coin Metrics, което представлява ръст от 5,3%, след като в началото на седмицата спадна до нива, невиждани от края на 2020 г.

Въпреки това цифровата валута все още се е понижила с повече от 15% за седмицата.

Какво е UST?
UST и luna са свързани. UST е наречен алгоритмичен стабилкойн, което означава, че неговото фиксиране на 1 долар трябва да се управлява от базисен код. Това е коренно различно от други стабилни монети като tether и USDC, които са подкрепени от реални активи като облигации. UST няма резерви в реалния свят.

Алгоритъмът на UST работи чрез сложна система за изсичане и изгаряне на токени, за да поддържа ценова стабилност. Токенът UST се създава чрез унищожаване на част от свързаната с него криптовалута luna, за да се поддържа обвързаността с долара.

Но екстремната променливост на пазара постави UST на изпитание и той не успя да поддържа фиксираната си стойност.

Допълнителни усложнения създава и фактът, че блокчейнът Terra, който е в основата на UST и luna, спря да обработва трансакции два пъти за по-малко от 24 часа.

Междувременно Binance, най-голямата криптоборса в света, временно извади UST и luna от списъка в петък.

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпенг Джао заяви, че макар фирмата „винаги да се стреми да бъде неутрална“, този път „ще наруши това правило“.

Към 10:30 ч. българско време обаче търговията с UST и luna в Binance беше възобновена.

Това се случва, след като Тера обяви, че ще възобнови проверката на нови трансакции в блокчейна, но вече няма да позволява директен трансфер през мрежата. Вместо това потребителите се насърчават да използват други канали за това.

Освен сагата с UST, криптопазарите бяха засегнати от редица други насрещни ветрове, включително по-висока инфлация и повишаване на лихвените проценти, които предизвикаха разпродажби на световните фондови пазари, които се филтрираха. Движенията на цените на криптовалутите бяха корелирани с тези на фондовите пазари.

„Ситуацията с luna засегна доста сериозно доверието на пазара. Като цяло повечето криптовалути са се понижили с [повече от] 50%. Комбинирането на това със страховете от глобалната инфлация и растеж като цяло не вещае нищо добро за криптовалутите“, каза Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративното развитие и международните отношения в криптоборсата Luno.

Дори голямото възстановяване на биткойн може да не е устойчиво.

„На такива пазари е нормално да се наблюдават отскоци в размер на 10-30%. Обикновено това са отскоци на мечи пазар, при които се тестват предишни нива на подкрепа като съпротива“, каза Айяр.

Related posts

Антикриптографски политики на Hetzner: Събуждане за бъдещето на Етериум

admin

Някои Crypto валути и NFT се надигат, въпреки идването на зимата

admin

Токените с изкуствен интелект показват силна динамика, изпреварвайки Bitcoin и Ethereum

admin