Крипто

Крипто яснота: Панелът на Камарата на представителите на САЩ одобрява ключови законопроекти

На 26 юли комисия в Камарата на представителите на САЩ даде предварително одобрение на два потенциално трансформиращи законопроекта за регулиране на криптовалутите.

Тази значителна крачка, считана за огромна победа за американската криптоиндустрия, подсказва за появата на така необходимата регулаторна яснота в объркания криптопазар

Следователно това развитие предизвика интереса на криптофирми, регулатори и ентусиасти, което доведе до широкообхватно очакване и спекулации относно бъдещето на крипторегулирането в САЩ.

Усилие за рационализиране на регулаторните пейзажи

Комисията на Камарата на представителите единодушно одобри Закона за финансовите иновации и технологии за 21-ви век, с което отбеляза значителна стъпка напред в създаването на предвидими регулации. Като очертава кога криптокомпаниите трябва да се регистрират в CFTC или SEC, законът изяснява регулаторния пейзаж за индустрията.

Подкрепен от комисията с 35-15 гласа, законът предлага начин, по който криптофирмите да уверят SEC, че техните проекти са постигнали децентрализация. Това им позволява да регистрират цифровите активи като цифрови стоки в CFTC – ключова разпоредба в този вдъхновен от републиканците законопроект.

Този ход демонстрира активен опит на законодателите да рационализират регулаторните пейзажи за криптофирмите, изяснявайки юрисдикционните неясноти между регулаторите на ценни книжа и стоки. Крайната цел е да се създаде благоприятна среда, която да насърчава иновациите, като същевременно осигурява надеждна защита на потребителите.

Значителна победа за сектора на блокчейн

Освен това Комитетът одобри Закона за регулаторната сигурност в областта на блокчейн. Това двупартийно законодателство, подкрепено от конгресмена републиканец Том Емър и конгресмена демократ Дарън Сото, има за цел да формулира ясни насоки за „разработчиците и доставчиците на блокчейн услуги“.

Сред тях са миньори, доставчици на услуги с множество подписи и платформи за децентрализирано финансиране (DeFi). Тези субекти вече са готови да се справят по-лесно с регулаторните пречки и изисквания, като допринасят за бурния растеж и иновациите в криптосектора.

Конгресменът републиканец Том Емър похвали одобрението на Закона за регулаторната сигурност на блокчейн като „огромна победа“ за Съединените щати. Законът ще предложи изчерпателни насоки за това кои свързани с блокчейн субекти се квалифицират като преносители на пари на територията на САЩ, като по този начин ще изчисти значителна сива зона, която възпрепятстваше растежа на индустрията.

Повишаване на ролята на криптовалутите във финансовия пейзаж

Да предположим, че тези закони преминат следващото законодателно препятствие в Камарата на представителите. В такъв случай те ще премахнат значителна регулаторна несигурност, като повишат легитимността и потенциала на криптовалутите във финансовия пейзаж на САЩ.

Емър спомена, че фирмите, които не съхраняват средства на клиенти, няма да бъдат категоризирани като преносители на пари, като по този начин ще се премахне значителна регулаторна бариера.

Този напредък представлява повратна точка в продължаващия диалог около регулирането на криптовалутите в САЩ, като бележи преход от скептицизъм към признаване на ролята на криптовалутите във финансовия пейзаж.

Дебатът относно законопроекта за структурата на пазара на цифрови активи
Напредъкът обаче не беше единодушен по отношение на всички предложени законодателни актове. Комитетът отказа да подкрепи друг предложен законодателен акт – Законопроект за структурата на пазара на цифрови активи. Това развитие на събитията подчертава съществуващото напрежение и разногласия в законодателния орган относно подхода към регулирането на криптовалутите.

Конгресменката Максин Уотърс отправи силни критики към законопроекта, като заяви, че той твърде лесно се съобразява с изискванията на криптоиндустрията, пренебрегвайки ценни регулаторни насоки от SEC. Уотърс подчерта необходимостта от осигуряване на защита на инвеститорите, като заяви, че криптокомпаниите трябва да се придържат към същите правила и разпоредби като традиционните финансови институции.

Бъдещи последици и пътят напред

Макар и значими, тези законодателни етапи трябва да се разглеждат като част от по-широкия текущ дискурс около крипторегулирането в САЩ. Тъй като Камарата на представителите се подготвя да гласува тези законодателни актове, резултатът носи сериозни последици за индустрията, която се стреми да балансира между насърчаването на иновациите и осигуряването на стабилна защита на потребителите.

Според републиканския законодател Френч Хил това законодателство има за цел да установи „ясни правила за движение за участниците на пазара“, като същевременно запази репутацията на Америка като място, където новите идеи могат да процъфтяват. Както криптобизнесът, така и регулаторните органи и потребителите очакват с нетърпение бъдещето на криптовалутите в Съединените щати, тъй като тази регулаторна среда продължава да се променя.

Тези закони за регулиране на криптовалутите създадоха предпоставки за по-сложни разговори относно регулаторните рамки, гаранциите за потребителите и включването на цифровите активи в икономиката. Тъй като САЩ предприемат стъпки за засилване на регулаторната си хватка върху криптоиндустрията, светът наблюдава внимателно, като обмисля последиците за глобалния крипторегулаторен пейзаж.

 

Related posts

Продажбите на Bitcoin NFT нарастват, „инскрипциите“ достигат 385 хил. за 2 месеца

admin

Blur Marketplace надминава OpenSea по продажби за 3-ти пореден месец

admin

Крипто токените, базирани на изкуствен интелект, отбелязват 7-дневен скок

admin