NFT

Комисията по ценните книжа и фондовите борси заявява, че NFT, продавани от Impact Theory, са „ценни книжа“ в знаково дело

В понеделник Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) обвини базираната в Лос Анджелис развлекателна компания Impact Theory, че е извършила „нерегистрирано предлагане на ценни книжа на крипто активи“ чрез непарични токени или NFT.

Действието по правоприлагане, считано за първото от страна на органа за наблюдение на капиталовите пазари, насочено към NFT, е значимо в смисъл, че определя, че NFT вече попадат под юрисдикцията на SEC, нещо, което може да разтърси цялата индустрия.

„При липса на валидно освобождаване предлагането на ценни книжа под каквато и да е форма трябва да бъде регистрирано“, заяви в изявление Антония Апс, директор на регионалния офис на SEC в Ню Йорк.

Impact Theory се съгласява със заповедта за прекратяване на дейността

Неизменният токен е неизменна и уникална единица данни, съхранена в блокчейна. НФТ могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове.

Според SEC, Impact Theory е продала три нива на NFT, наречени Founder’s Keys, между октомври и декември 2021 г. Елементите са били продавани чрез пазара OpenSea. Компанията е насърчавала инвеститорите да разглеждат покупката като инвестиция в бизнеса.

Агенцията твърди, че Impact Theory е казала на инвеститорите, че „ще спечелят от покупките си“, ако бизнесът успее. Компанията също така е заявила, че се „опитва да изгради следващия Disney“ и че НФТ ще донесе „огромна стойност“.

Impact Theory продаде близо 14 000 NFTs на стотици инвеститори, като набра Етериум на стойност 30 млн. долара. В резултат на това Комисията по ценни книжа и борси установи, че NFTs, продадени на инвеститорите като Founder’s Keys, са били инвестиционни договори и следователно ценни книжа.

Въпреки че Impact Theory не признава или отрича твърденията на SEC, компанията се съгласява на заповед за прекратяване на дейността и глоба в размер на 6,1 млн. долара под формата на освобождаване от отговорност, наказателна лихва и гражданска санкция. Освен това тя ще възстанови парите на всички засегнати инвеститори и ще унищожи всички NFT на Founder’s Keys.

През 2020 г. НФТ се появиха като културна витрина на криптоиндустрията, разкривайки нови възможности в кураторството и разпространението на изкуство. НФТ се разколебаха очаровани одобрения от поп знаменитости като Снуп Дог, Линдзи Лохан, Граймс и няколко други.

Преди две години дигиталният художник Бийпъл продаде NFT за повече от 69,3 млн. долара. Основателят на Twitter Джак Дорси превърна първия си туит в непаричен токен и го продаде за 2,9 млн. долара. Оттогава обаче стойността на NFT на Дорси се е понижила до едва няколко долара.

Разделения в SEC

Решението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси да класифицира NFT на Impact Theory като ценни книжа не беше единодушно. Двама комисари, Хестър Пиърс и Марк Уйеда, изразиха несъгласие.

В отделно изявление двамата заявиха, че не са съгласни с прилагането на теста на Хауи – прецедент на Върховния съд на САЩ, който създава рамка за класифициране на ценни книжа, и че НФТ не представляват акции в компания и не генерират никакъв вид дивидент.

„Комисията трябваше да се заеме с тези въпроси отдавна и да предложи насоки, когато НФТ за първи път започнаха да се разпространяват“, пишат комисарите.

„Шепата изявления на дружества и купувачи, цитирани в заповедта, не са от видовете обещания, които формират инвестиционен договор. Ние не предприемаме рутинни действия за принудително изпълнение срещу хора, които продават часовници, картини или колекционерски предмети.“

Винаги е имало въпроси за това как регулаторните органи в САЩ ще характеризират НФП, както и за юрисдикцията, под която те попадат.

Преди действията на SEC, съдебният иск срещу Dapper Labs, подаден от група колекционери на НФТ, остана най-високопоставеното дело, което се занимаваше с този въпрос, съобщи Fortune. Ищците твърдяха, че криптофирмата е спечелила милиони долари, като е продавала нерегистрирани ценни книжа.

Dapper Labs иска делото да бъде прекратено поради липса на основания, но през февруари съдия постанови, че то може да продължи, като заяви, че е правдоподобно, че НФТ могат да се квалифицират като ценни книжа.

Според Блумбърг говорител на Dapper твърди, че „съдилищата многократно са установявали, че потребителските стоки, включително произведения на изкуството и колекционерски предмети като баскетболни карти, не са ценни книжа съгласно федералното законодателство“.

След като през октомври миналата година Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заплаши създателя на Bored Apes – Yuga Labs със съдебно дело за продажба на нерегистрирани ценни книжа, предстои да видим дали SEC ще използва прецедента на Impact Theory, за да повдигне съдебни обвинения срещу създателите на НФТ в САЩ.

Related posts

Метавселената Paradox разкрива залагане на NFT

admin

Bitcoin пазарът за NFT стартира на Magic Eden

admin

Nakamigos оглавява класациите на NFT след 10 милиона долара седмични продажби

admin