Мета

Комисията на ЕС предупреждава Meta за нарушаване на антитръстовите правила

Мета предлага услуга за онлайн обяви, които позволяват на потребителите да купуват или продават стоки и услуги.

Комисията на ЕС обаче обвинява Meta, че е наложила несправедливи търговски условия в своя полза, като е пренебрегнала конкурентите.

В свое изявление Комисията заявява, че Meta злоупотребява с господстващото си положение на пазара, като обвързва своята услуга за онлайн обяви Facebook Marketplace с личната си социална мрежа Facebook, налагайки нелоялни търговски условия.

Комисията вече е издала възражение срещу Meta за нелоялната конкуренция, която нарушава антитръстовите правила на ЕС за реклама в платформите на социалните медии.

Meta рискува да бъде глобена

Facebook Marketplace стартира през 2016 г., позволявайки на потребителите в 70 държави да купуват и продават стоки.

Ако разследванията на Комисията се потвърдят, Meta рискува да получи забрана за подобни практики, които представляват нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз („ДФЕС“). ДФЕС забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Дружествата, които нарушават антитръстовите правила, рискуват да бъдат глобени с 10 % от общите си годишни приходи. За 12-те месеца до 30 септември 2022 г. общите приходи на платформите на Meta възлизат на 118,1 млрд. долара, което представлява увеличение от 5,5% спрямо периода на предходната година.

Предварителните констатации на Комисията показват, че Meta има доминиращо положение за личните социални мрежи, което е в цяла Европа, и националните пазари за онлайн показване.

Комисията на ЕС е загрижена и за това, че Meta налага условия за търговия на конкурентни реклами на класифицирани обяви в своите платформи, Facebook и Instagram, като добавя, че тези условия са обременителни за конкурентите.

„Комисията е загрижена, че условията, които разрешават на Meta да използва данни, свързани с реклами, получени от конкуренти, в полза на Facebook Marketplace, са необосновани, непропорционални и не са необходими за предоставянето на услуги за онлайн реклама на платформите на Meta“.

Изявлението за възражение е официалната стъпка в разследванията на подозрения за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.

Комисията започна официално производство за евентуални търговски нарушения от страна на Meta на 4 юни 2021 г. Продължителността на разследването ще се определя от редица фактори, сред които е и сложността на случая.

Related posts

Метавселената все още не се нуждае от регулация, казва ръководителят на ЕС по въпросите за конкуренцията

admin

Южна Кореа инвестира 51 милиона долара в проекти за метавселената

admin

Ocean Park пуска нова игра за метавселената

admin