Мета

Китайската провинция Шандун с амбициозен мета растеж от 20,5 млрд. долара

Докато надпреварата за развитие на метавселената продължава, провинция Шандун в Китай публикува проект на насоки за развитие на амбициозен пазар на метавселена на стойност 150 милиарда юана или 20,5 милиарда долара до 2025 г.

Като част от плана си провинцията се стреми да разработи индустриални паркове, свързани с метавселената, и да създаде поне 100 метавселенски фирми.

Шандун се присъединява към други провинции на Китай, като Съчуан, които също са изготвили стратегии за изграждане на обширни и разнообразни метаверсни индустрии и заемане на първо място в цифровите икономики.

Разнообразна цифрова екосистема

Властите в провинцията публикуваха набор от проектонасоки, търсейки обратна връзка с пазара за създаване на обширна метаверсна икономика, тъй като се стремят да изпреварят други провинции в Китай и да станат лидери в цифровата концепция.

Според насоките метавселената е „ново виртуално и физическо интегрирано цифрово пространство, което съчетава различни информационни технологии като виртуална реалност, цифрово побратимяване, блокчейн, интернет на нещата, 5G и 6G, както и изкуствен интелект“.

Обширното описание на метавселената отразява сериозния стремеж на Шандун да се превърне в лидер в метавселената, използвайки технологиите за огромна цифрова екосистема.

Въпреки че Китай забрани всички сделки с криптовалути през 2021 г., страната все още се стреми към разработване на собствена блокчейн технология, като технологични гиганти като Alibaba и Tencent изграждат свой собствен консорциум за блокчейн.

Страната е посочила плановете си да изгради блокчейн инфраструктура в Шанхай до 2025 г., а според губернатора на този град за изпълнението на проекта е даден срок 2023-2025 г.

Част от национална стратегия

В рамките на плана местното правителство на Шандун ще помогне на компаниите да кандидатстват за поне 3000 национални и международни патента до 2025 г.

Планът на Шандун, която е втората по население провинция в Китай след Гуандун, е в съответствие и с по-широката инициатива на страната за развитие на разнообразна метаиндустрия и превръщането ѝ в световен лидер в сектора.

През май правителството публикува документ за насърчаване на иновациите и развитието на Web 3.0 индустрията.

Китайската администрация също така иска Пекин да се превърне в глобален център за иновации в областта на цифровата икономика. Самият Пекин поведе надпреварата за развитие на метаверсите и обяви двугодишна стратегия за стимулиране на туристическата си индустрия.

Неотдавна провинция Съчуан също публикува своя проект за насоки, според който до 2025 г. провинцията трябва да разшири своята метаверсна индустрия до 34,5 млрд. долара.

Според Cryptopolitan тези събития показват, че планът на Шандун „да доминира в пространството на метавселената и блокчейн е част от по-голяма национална стратегия“.

Related posts

Комисията на ЕС предупреждава Meta за нарушаване на антитръстовите правила

admin

Kunlun пуска дигитално съдържание в метавселената

admin

DucksVegas нарушава пространството на P2E метавселената

admin