Крипто

Кения отменя лиценза на Worldcoin – данните на потребителите са изложени на риск

Правителството на Кения отмени лиценза за работа на софтуерната компания Tools for Humanity, която стои зад криптографския протокол за идентификация Worldcoin, след като стана ясно, че сканирането на ириса на очите в рамките на проекта е причинило заболяване на някои хора, съобщават местни медии.

Worldcoin вече беше спрян от Министерството на вътрешните работи на Кения. От началото на август агенциите за финанси, сигурност и защита на данните в страната разследват легитимността и безопасността на данните на проекта, подкрепен от Сам Алтман.

Главният изпълнителен директор на Worldcoin: „Ние не продаваме данни на потребителите

На 6 септември Алекс Блания, съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Германия организация Tools for Humanity, се яви лично пред парламентарната комисия, разследваща Worldcoin, в кенийската столица Найроби, за да защити своята организация, според онлайн изданието BitcoinKE.

Показанията му бяха дадени ден след като свидетелят Марубе Могусу заяви пред същата комисия, че е развил проблеми с очите, след като е получил сканиране на ириса си с помощта на така нареченото устройство Orb на Worldcoin. Могусу каза, че е трябвало да отиде на лекар, след като очите му „започнали да сълзят“.

Блания разкри, че досега около 635 000 души в Кения са изтеглили приложението Worldcoin. От тях 301 000 потребители са се регистрирали и са проверили данните си. Около 195 000 все още предстои да бъдат сканирани, което оставя общо пет милиона токена Worldcoin „в очакване“, каза той.

Главният изпълнителен директор, за когото се съобщава, че е бил „изпечен“ от седемнадесетчленната Специална анкетна комисия за Worldcoin, отрече няколко обвинения, отправени към неговия проект, включително обвинения в неправилно обработване на лични данни.

„За да се избегне съмнението, Worldcoin не включва и никога няма да включва събиране или продажба на данни“, заяви Блания пред законодателите.

„Никой – дори Tools for Humanity – не може да свърже биометрични данни със World ID. Освен това по-голямата част от вътрешните схеми и техническите детайли на технологията са публично достъпни в интернет, за да може всеки да се запознае с тях“, добави той.

Worldcoin дава на хората безплатни пари в замяна на сканиране на ирисите им. Компанията е заснела уникалните биометрични идентификатори на хора в 120 държави. Тя иска да създаде цифров световен идентификатор, който да отделя хората от изкуствения интелект. В Кения потребителите получиха 25 монети WLD, или 60 долара, преди спирането му.

Worldcoin протестира срещу отнемането на лиценза

В обръщението си към Комитета Блания говори и за практиките на Worldcoin за събиране и защита на данни. Той каза, че устройството, известно като Orb, сканира ириса на лицето, а сканираното изображение след това се преобразува в отличителен код.

Данните се съхраняват на сървъри, разположени в Южна Африка, Германия, Италия и Полша. Кодът на ириса се съхранява в САЩ, се посочва в доклада на BitcoinKE. Главният юрист на Worldcoin Скот Томас заяви, че компанията е загубила лиценза си за работа в навечерието на явяването си пред комисията.

Агенцията за данни на Кения, Службата на комисаря по защита на данните или ODPC, отмени лиценза, който първоначално беше издаден през юни 2022 г.

„ODPC отмени сертификата ни вчера вечерта и без съмнение това представлява интерес. Те предоставиха четири причини за анулирането и ние с уважение смятаме, че анулирането е извън нормалния процес и правилните основни факти“, каза Томас.

„Впоследствие се ангажирахме със службата на комисаря по данните и си осигурихме сертификат за регистрация като администратори на данни; още на 2 август 2023 г. CS Елиуд Овало заяви, че работим в рамките на закона“, добави той.

Блания, изпълнителен директор на Tools for Humanity, призова кенийските законодатели да разследват спирането на дейността на Worldcoin и отнемането на лиценза. Той иска регулаторните органи да позволят на компанията да продължи дейността си в източноафриканската държава под регулаторен надзор.

„Искаме да поискаме от комисията да разследва този въпрос с оглед създаването на регулации. Компанията се моли комисията да установи, че WorldCoin не е извършила никакви нарушения, и се молим спирането да бъде отменено с необходимия правен и регулаторен надзор“, заяви Блания.

По време на писането на статията токенът WLD на WorldCoin се понижи с 5,7% до 1,23 долара, според данни от CoinGecko. От пускането си на пазара на 24 юли токена е загубил 67% от стойността си.

Related posts

Огромен данък на звезда от НФЛ подчертава проблемите със заплатите в Биткойн

admin

Промяна в цените на криптовалутите на глобалния пазар

admin

„Drivechains имат потенциала да убият Altcoins“ – LayerTwoLabs получава финансиране

admin