Мета

Метавселената на МЕТА губи милиарди инвеститорски долари

Meta е загубила 9,4 млрд. долара през първите девет месеца на годината в своето звено за метавселени Reality Labs и очаква значително по-големи оперативни загуби занапред. Но не само Meta страда в технологичния сектор. Забавящата се икономика накара компаниите да намалят бюджетите си за маркетинг.

За да превърне в реалност амбициозната си мечта за създаване на метавселена, преди около година Facebook/Meta обяви, че през следващите пет години ще наеме 10 000 софтуерни инженери – най-голямото наемане в историята на технологиите – за да изгради своята метавселена, смесица от реалност, виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR).

Оценката на технологичния гигант по това време беше близо 1 трилион долара – пазарна капитализация, която обикновено е запазена за най-големите корпорации в САЩ като Apple.

„Цифровите стоки ще бъдат важен начин за изразяване в метавселената и голям двигател на творческата икономика. Вълнувам се, че ще привлечем повече марки и скоро ще въведем и VR“, каза тогава Зукърбърг.

И все пак едва година след голямата презентация на Марк Зукърбърг на Мета, акциите на компанията се сринаха с повече от 70%, което доведе до загуба на милиарди от инвеститорите.

Сега Meta струва едва 300 млрд. долара, което е само една трета от пазарната ѝ стойност преди година.

Related posts

Alasad проектира виртуални сгради в метавселената

admin

Meta увеличава усилията си в областта на изкуствения интелект, създава персонализиран AI чип

admin

Световният икономически форум представя метавселена за психичното здраве

admin