Технологии

Какво е ChatGPT? И ще ви отнеме ли работата?

Виждали сте заглавията за този много човешки звучащ чатбот с изкуствен интелект. Ето какво трябва да знаете за ChatGPT – и как да го изпробвате сами.

ИИ е мъртъв; да живее ИИ. Все още нито един полуразумен робот не ни помага ефективно да живеем живота си. А функцията за самоуправление на Tesla се срина, буквално.

Но ако сте били в социалните медии напоследък, сте видели много заглавия за усъвършенствания чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, който отнема работата на софтуерни инженери, адвокати, фитнес инструктори и, да, на журналисти.

Чудите се какво се случва? Ние имаме отговори на въпросите ви. (И отговорите не са генерирани от ChatGPT. Заклеваме се.)

Какво е Chat GPT?

Вие: Здравейте.

PCMag: Здравейте.

Хм… имам някакъв странен въпрос. Говоря ли с истински човек в момента?

Преди около 30 минути успешно преминах през CAPTCHA, така че мога да ви уверя, че съм истински. Защо питате?

Виждам всички тези истории за ChatGPT, но всъщност не разбирам какво е това. Тази програма е като NFT и криптовалута.

Да се надяваме, че подобно на тях ChatGPT ще си тръгне почти толкова бързо, колкото се е появила.

Какво имате против нея?

Толкова много неща, но усещам, че имате въпрос, преди да стигнем до него.

Това е странно! Имам. Какво изобщо е ChatGPT? Какво означава ChatGPT?

Защото ние никога не се учим от научната фантастика.

Чувал съм, че отнема и други работни места.

Със сигурност се готви да навлезе в доста професии. ChatGPT се учи да избира акции, както го прави Уорън Бъфет. То е издържало изпит в Уортън и изпит в юридическия факултет. Почти е водило дело в съда по пътнотранспортни произшествия в Калифорния, но няколко адвокатски колегии са го прекратили – засега.

Забелязах, че сте пропуснали нещо.

О, наистина ли?

Не обичам да го изтъквам, тъй като сте журналист, но прочетох, че CNET и BuzzFeed използват ChatGPT.

А, това. Да, това съвсем ми се изплъзна от главата. Напоследък не съм прекарвал много безсънни нощи, мислейки за това как акциите на BuzzFeed скочиха, след като се появи новината, че сайтът ще използва ChatGPT за писане на викторини. Или че CNET е използвал (и планира да възобнови използването на) ChatGPT за писане на истории.

И вие вярвате в това?

Е, аз наистина смятам, че медийните компании ще търсят начини да спестят пари, като използват изкуствен интелект вместо журналисти. А това е свързано със значителни рискове. Както посочва колежката ми Джил Дъфи в статията Why Writers Know Using ChatGPT Is a Bad Idea, ChatGPT използва само съдържанието, което е научил от обучението, и знае как да накара своя „чат“ да звучи така, сякаш знае за какво говори. Това води до невярна информация и плагиатство, което вече е установено в историите, които ChatGPT е написал за CNET. Освен това ChatGPT не може да генерира оригинални мисли, нито да проучва и отразява новини.

 

Related posts

Партньори на Kalos Labs работят по разработване на NFT платформи

admin

UFC проучва възможностите на метавселената за виртуални битки

admin

ChatGPT преминава през интервю за кодиране в Google за инженер 3-то ниво със заплата от 183 хил. долара

admin