Крипто

IRS нарушава мълчанието: Наградите за крипто залози вече подлежат на облагане с данък върху доходите

Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS) въведе ново правило, според което възнагражденията за залози с криптовалута се класифицират като брутен доход. На 31 юли IRS обяви своето знаково решение в Revenue Ruling 2023-14, което има за цел да изясни данъчното третиране на доходите, получени от залагане на цифрови активи.

Решението се отнася предимно за данъкоплатци, които използват паричен метод и получават криптовалута като награда за потвърждаване на трансакции в блокчейн за залагане (proof-of-stake – PoS). Директивата обхваща залозите, извършвани както самостоятелно, така и чрез централизирана криптоборса. Според решението брутният доход на данъкоплатците вече следва да обхваща справедливата пазарна стойност на техните крипто награди, определена в момента на получаване на активите.

IRS постановява, че „господството и контролът“ са определящият фактор при определяне на момента на облагане на криптовалутната награда. В този контекст господството се отнася до момента, в който инвеститорът придобие правомощието да продава, разменя или да се разпорежда със своите съвети за залог.

Ново измерение в крипто данъчното облагане

Според хора, запознати с въпроса, новото решение предполага, че докато наградите за криптодобив вече са били обект на облагане с данък върху доходите и капиталовите печалби, то съветите за залагане ще следват същия път.

Райън Селкис, основател на Messari, предложи различна гледна точка, като сравни данъчното облагане на крипто залозите с дивидентите от акции. Той обясни, че в по-широк мащаб участието в мрежата за залагане на доказателства прилича на плащане на годишен данък върху стопанството на държавата, ако възнагражденията за залагане се разглеждат като брутен доход.

IRS издава предупреждение срещу крипто измамници

Тъй като IRS предприема стъпки за рационализиране на данъчното облагане на криптовалутите, тя предупреждава гражданите за нарастването на измамите, свързани с криптовалутите. Длъжностните лица предупреждават данъкоплатците да внимават за измамни пощенски пратки, представящи се за официални съобщения на IRS, в които се търси лична информация.

Срещата на върха по сигурността, в която си сътрудничат IRS, щатски данъчни администратори и специалисти от данъчната индустрия, отчита рязко нарастване на броя на жертвите на тези измами с фалшиви писма. Комисарят на IRS Дани Верфел подчерта идентифицирането на ключови признаци, разграничаващи легитимната поща на IRS от измамите.

Край на необявените домашни посещения

Едновременно с това IRS обяви значителна промяна в политиката си: преустановяване на необявените домашни посещения като метод за прилагане на законодателството. Комисарят на IRS Дани Верфел обоснова това решение по време на интервю с Айша Раскоу, водеща от NPR. Според Верфел данъчната служба е намалила броя на необявените посещения от страна на служителите по приходите, като изключения се правят само при уникални обстоятелства. Тази промяна в стратегията за правоприлагане съответства на стремежа на президента Джо Байдън към справедливи данъчни практики, като се фокусира върху преназначаването на агенти на IRS, за да се гарантира, че всеки плаща това, което дължи.

Тъй като IRS открива нови пътища в областта на данъчното облагане на криптовалутите и методите на правоприлагане, инвеститорите и данъкоплатците трябва да се съобразяват с данъчните си задължения и да внимават за потенциални измами. Според експертите разбирането на тези промени ще помогне на данъкоплатците да се ориентират в променящия се пейзаж на криптооблагането и правоприлагането на IRS.

Related posts

Криптовалутите, свързани с изкуствен интелект, преминават през меча седмица, докато общият пазар се понижава

admin

Какво представлява криптовалутата и коя крипто е най-подходяща за инвестиране

admin

Офисът на Binance в Австралия е обискиран, тъй като ASIC разследва обвиненията

admin