Крипто

Хамас вече не е добре дошъл на криптообмена Binance

След нападението срещу Израел на 7 октомври Хамас стартира кампания за набиране на средства с криптовалути, за да продължи войната си срещу терора. Много от тези крипто портфейли бяха в Binance, най-голямата централизирана крипто борса в света.

След искане от израелската полиция Binance замрази свързаните с Хамас портфейли, въпреки че остават въпроси защо на компанията ѝ е отнело толкова време, за да направи нещо на първо място.

Иззети средства

Палестинската терористична организация Хамас вече не е добре дошла да извършва своята дейност в Binance.

При положение че броят на жертвите в Израел вече надхвърля 1000 и при 2700 ранени, криптообменът се съгласи с израелските искания да спре да предоставя услуги на бруталната организация.

„През последните няколко дни нашият екип работи в реално време, денонощно, за да подкрепи текущите усилия за борба с финансирането на тероризма“, заяви говорител на Binance.

„Ангажирани сме да гарантираме безопасността и сигурността не само на блокчейн екосистемата, но и на глобалната общност чрез нашата проактивна работа“, добавиха те в имейл до CoinDesk във вторник.

Въпросът стана актуален, когато Хамас потърси допълнителни дарения след изненадващото си нападение срещу Израел в събота.

Както обаче знае всеки опитен поддръжник на криптовалути, криптовалутите, държани на централизирана борса, лесно се конфискуват от властите. На криптографски език максимата „не вашите ключове, не вашето крипто“ изразява почти същата идея.

Ако криптовалутата се държи на борса, ключовете се държат от борсата, а не от потребителя.

Binance е действала с помощта на израелските власти. Според израелския държавен вестник Ynet израелското звено за борба с киберпрестъпността Lahav 433 е идентифицирало сметките, като иззетите монети са били прехвърлени в държавната хазна. Общата стойност на монетите не е известна.

Дългогодишен проблем

Възможно е Binance да се е справила с терористите от Хамас след началото на войната, но остават въпроси защо борсата е имала нужда от толкова време, за да действа.

През март Комисията за стокови фючърси и търговия (CFTC) подаде съдебен иск срещу главния изпълнителен директор на Binance Чанпенг Джао, в който се твърди, че фирмата е знаела за транзакциите на Хамас в платформата.

Бившият главен служител по съответствието Самюел Лим също е съден от CFTC. В жалбата срещу Лим се твърди, че той е знаел за дейността на Хамас в Binance поне от 2019 г. По това време Лим е казал: „Виждаме лошото, но си затваряме двете очи“.

Гражданският иск за принудително изпълнение потвърждава, че дейността на Хамас е дългогодишен проблем за борсата. Но не би било справедливо да се каже, че оттогава Binance не е направила нищо по отношение на този въпрос. През юни Binance си сътрудничи с израелските власти, за да конфискува средствата на 190 сметки, свързани с терористични групировки.

Тези действия представляват стъпка в правилната посока за Binance, но за жертвите на последното нападение на Хамас това може да се окаже класически случай на твърде малко и твърде късно.

Related posts

Обемът на Floki Inu (FLOKI) се покачва с 300% заради плановете за игра в китайската метавселената

admin

Binance инвестира 1 млрд. долара, за да поддържа криптоиндустрията на повърхността след срива на FTX

admin

Експерти твърдят, че регулаторните предизвикателства възпрепятстват напредъка на Web3 в Африка

admin