Мета

Групи за безопасност искат от Зукърбърг да отмени достъпа до метавселената за непълнолетни

Шефът на Meta Марк Зукърбърг трябва „незабавно да отмени“ плановете си да позволи на непълнолетни да влизат в метавселената, за да осигури безопасността на децата, заявиха в отворено писмо група от над 20 групи за детска безопасност.

Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, се готви да позволи на тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години да получат достъп до нейната социална мрежа за виртуална реалност.

Платформата позволява на потребителите да общуват с други хора в триизмерна среда с помощта на слушалки за виртуална реалност, но сред активистите има опасения, че децата и юношите могат да бъдат подложени на лошо влияние, докато я използват.

„Привличането на тийнейджъри да използват платформата е от съществено значение за печалбата на Meta, защото те са потенциални потребители за цял живот, а тяхното присъствие и подкрепа може да направи платформата модерна. Но това, което може да е добро за крайния резултат, може да е изключително вредно за младите хора“, се казва в писмото.

Meta вече не успява да осигури безопасността на децата

Доклад, озаглавен „Horizon Worlds Exposed“, изготвен от Центъра за противодействие на цифровата омраза миналия месец, установи, че в безплатната онлайн игра вече има непълнолетни потребители.

Тези потребители често са подложени на тормоз и злоупотреби, включително обиди със сексуален характер, както и на обидно съдържание, свързано с расизъм и хомофобия.

Изследователите анализират 100 записа на посещенията си в популярни светове в приложението и установяват присъствието на непълнолетни в 66 от тях.

Освен това непълнолетните са били забелязани в множество „зрели светове“, в които са разрешени сексуално съдържание, легални наркотици и хазарт. Докладът поражда опасения относно безопасността на децата в платформата.

„Повече от ужасяващо е, че Марк Зукърбърг иска да спаси провалящата се платформа „Хоризонти свят“, като се насочи към тийнейджърите. Децата вече са изложени на хомофобия, расизъм, сексизъм и друго осъдително съдържание в „Хоризонтски светове“, заяви Джош Голин, изпълнителен директор на Fairplay.

Повтаря ли се историята?

Още през 2021 г. компанията беше широко критикувана за потенциално отрицателно въздействие върху психичното здраве на тийнейджърите.

Изтече вътрешно проучване, проведено от Instagram, което разкри, че тийнейджърките смятат, че приложението има отрицателно въздействие върху формата на тялото им. Освен това редица самоубийства на тийнейджъри бяха свързани с вредното използване на социалните медии.

Related posts

Запознанства в метавселената: Ето най-новите приложения

admin

Инвестиране в метавселената: Токени или акции?

admin

Нов „цифров идентификатор“ позволява на геймърите от Web3 да играят на различни платформи

admin