Мета

Град Нанкин прави смел ход, за да се превърне в китайски Metaverse Hub

Китайският окръг Дзяннин, който се намира в рамките на град Нанкин, е начертал амбициозна тригодишна пътна карта за развитие на метавселената, която трябва да го превърне в метавселенен център за няколко милиарда долара.

Планът е да се конкурира и с други китайски градове, тъй като азиатската страна бързо се превръща в център на метавселена, което е в съответствие и с плана ѝ за цифровизация.

Районът направи съобщението на съвместна среща на високо равнище за метавселената и съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, в зоната за високотехнологично развитие Дзяннин, която е индустриален парк, специализиран в разработването на софтуер, наред с други технологични неща.

Сред ключовите области на фокус в плана са посочени също така ИИ, виртуална реалност, блокчейн и мозъчно-компютърен интерфейс, както и разработването на 50 изследователски центъра в тези области.

Многомилиарден план

Според плана през първата година се очаква да бъдат привлечени поне 60 метаверсални стартъпа с обща оценка на индустрията над половин милиард долара.

През втората година броят им ще се удвои до 120 фирми с обща оценка от 1,3 млрд. долара.

Планът също така ще насърчи сътрудничеството между местните фирми и академичните среди и ще обучи 10 000 студенти за експерти в областта на метавселената в рамките на тригодишния период.

По време на същата среща на върха бяха представени и 16 предложения за проекти, свързани с метавселената. Очаква се проектите да бъдат изградени в зоната за развитие, обхващаща изчисления в облак, големи данни, образование и здравеопазване, с обща инвестиция от 8,1 млрд. юана или 1,13 млрд. долара.

Еволюция на метавселената

Град Нанкин е сред другите китайски градове, които се борят да станат голям брат в еволюцията на метавселената в тази страна. Пекин оглави надпреварата и обяви двугодишна стратегия за метавселена, за да стимулира туристическата си индустрия.

Други градове като Шанхай, Ханджоу, Суджоу и Джънджоу ги последваха, обявявайки амбициозните си планове да бъдат лидери в тази концепция в тази страна, в съответствие с 20-ия национален конгрес на комунистическата партия, който се стреми да засили нейната цифровизация.

Шанхай, който е най-населеният град в Китай, както и най-големият център за финансови услуги, си поставя за цел до 2025 г. да развие метаиндустрия на стойност 50 млрд. долара, да привлече 1 000 блокчейн, крипто и метаиндустрии, както и да поддържа 40 000 виртуални работни места.

За Нанкин, който е провинциална столица на китайската провинция Дзянсу, градът публикува амбициозен план през февруари тази година, чиято цел е да се създаде метаверсна индустрия с капацитет да генерира около 135 млрд. юана или 19,13 млрд. долара годишни приходи.

Related posts

Проучване показва, че половината от възрастните не знаят какво е метавселена

admin

Kickers пускат Roblox метавселена кампания

admin

Токените на метавселената се сриват с повече от 90% в стойността си

admin