Крипто

Главният изпълнителен директор на OpenAI поставя под въпрос подхода на САЩ към криптовалутите и подкрепя свободата на Bitcoin

В неотдавнашна дискусия Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, алармира за засилващата се позиция на правителството на САЩ срещу криптовалутите.

Тъй като криптодвиженията стават все по-ясно изразени, опасенията на Олтман се въртят предимно около появата на държава на наблюдението и потенциалните капани на цифровите валути на централните банки (CBDC).

Разгръщане на наръчника за криптовалути на САЩ

В криптопространството безспорно има сътресения, които се раздвижват допълнително от действията и политиките на американското правителство. Тези начинания предизвикаха широка критика, оформяйки пейзаж от спекулации и опасения.

Значителна точка на спора беше потенциалното въвеждане на цифров долар CBDC. Макар че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че подобно технологично приемане може да се случи след години, самото предложение разпали дебат за паричната цензура.

Освен това, предвид децентрализирания характер на биткойн и обещанието му за финансова свобода, въвеждането на CBDC предизвиква тревога. Следователно присъщият характер на CBDCs поставя въпроса дали преминаването към такива централизирани системи за цифрови валути може потенциално да ограничи индивидуалните трансакционни свободи. Освен техническата сложност се очертават и социално-политически последици.

Освен това събитията от близкото минало, особено свързаните с пандемии блокирания, засилиха опасенията относно държавния контрол върху цифровите трансакции. Въпреки че здравето и безопасността бяха приоритети, тези действия подчертават способността на държавата да се намесва дълбоко в индивидуалните свободи. Следователно сцената се разполага между централизирания контрол и децентрализираната свобода.

Worldcoin: Амбицията среща регулаторния контрол

Ангажиментът на Олтман с криптопроекта Worldcoin също е под светлината на прожекторите. Този обещаващ, но спорен проект предвижда изграждането на огромна база данни чрез сканиране на очите на хората в замяна на цифровата валута Worldcoin, WLD. Естествено, подобно предложение, което стои на кръстопътя на технологиите и неприкосновеността на личния живот, привлече вниманието на регулаторните органи.

Държави като Аржентина започнаха проверки на Worldcoin, като се съсредоточиха върху методологиите за събиране на данни. Процедурата за събиране на данни и политиките, регулиращи тяхното използване и съхранение, са две от основните области на безпокойство. Като се има предвид чувствителният характер на биометричните данни, залогът безспорно е висок.

Нещо повече, това е повече от желанието на Аржентина да разбере по-добре Worldcoin. Кения, Франция и Германия също са започнали разследвания. Подобен многостранен контрол неминуемо се отрази на пазарните резултати на проекта. Последните данни сочат спад в цената на WLD, което отразява предизвикателствата пред проекта.

Related posts

Кения отменя лиценза на Worldcoin – данните на потребителите са изложени на риск

admin

Мета крипто проекти на които трябва да обърнем внимание

admin

Огромен данък на звезда от НФЛ подчертава проблемите със заплатите в Биткойн

admin