Мета

Френска консултация за метавселената повежда борба с технологичните гиганти

Министерството на икономиката на Франция публикува консултация за метавселената, в която се търси мнението на обществеността за „виртуалните светове на бъдещето“.

Въпросникът съдържа седем въпроса и има за цел да получи по-добра представа за възприятията на потребителите относно разширяващите се цифрови светове като Decentraland и Horizon Worlds.

Гражданите, компаниите, изследователските центрове и асоциациите са поканени да попълнят общественото допитване преди крайния срок – 2 май.

Домашна метавселена

Вместо да заеме безпристрастна позиция, икономическото министерство написа прелюдия към консултацията, която разкрива крайната им цел: „да предложи алтернатива на виртуалните вселени, които днес се предлагат от международните гиганти“.

Как би могла да изглежда тази алтернатива, можем само да гадаем. Президентът Еманюел Макрон вече говори за перспективите на европейска метавселена и подчерта необходимостта блокът да се конкурира със САЩ и Китай в надпреварата за уеб3.

„Искам специално да гарантирам, че европейските играчи ще овладеят технологичните градивни елементи, свързани с уеб  и метавселената, за да не зависят от американските или китайските гиганти“, каза Макрон пред „Големият кит“ миналата година.

Следователно консултацията може да се разглежда в контекста на тези цели. Въпросите включват: „Планирате ли да прекарвате време (като развлечение или за професионални цели) в бъдещи виртуални вселени?“ и „Коя според Вас е най-важната точка на бдителност по отношение на виртуалните вселени?“.

Интересно е, че в отделен въпрос с избор между няколко отговора се пита дали отговарящите биха предпочели бъдещите метавселени да бъдат „създадени от френски компании, чиито работни места са от полза за територията“.

Като най-голямата държава в Западна Европа, Франция се намира на най-високото място в Европейския съюз и вероятно ще играе ключова роля във всяка управлявана от коалиция метавселена.

ЕС на мисия в метавселената

Френската консултация отразява по-широки амбиции на континента. През септември миналата година Европейската комисия създаде индустриална коалиция за виртуална и добавена реалност, описана като платформа за „структуриран диалог“ между европейската екосистема за VR/AR и политиците.

Докато френската консултация приключва на 2 май, отделна „покана за представяне на доказателства“ по същата тема от Европейската комисия приключва ден по-късно. Тази също съдържа прелюдия, в която се твърди, че ЕС „е най-доброто място за разработване на бизнес възможности във виртуалните светове и за пионерско развитие на Web 4, възползвайки се от силен цифров единен пазар“.

Related posts

Taco Bell сватба в метавселената

admin

DatChat влиза в съвместен метавселена проект

admin

Meta намалява цените на „Quest VR Headset“, за да привлече клиенти

admin