Крипто

ЕС дава зелена светлина за цялостна рамка за регулиране на криптовалутите

Парламентът на ЕС гласува с огромно мнозинство в подкрепа на Пазари на криптовалути (MiCA), което беше обявено за най-всеобхватната рамка за регулиране на криптовалутите, създавана някога.

Вчера в Страсбург законодателите на ЕС официално приеха законодателството от 571 страници, след като 517 души гласуваха „за“ срещу само 38 противници и 18 въздържали се. MiCA определя множество изисквания, които криптоплатформите и използвателите на токени трябва да спазват, за да правят бизнес в блока.

Законът за пазарите на криптовалути ще влезе в сила през 2024 г., което означава, че блокът от 27 държави е изпреварил САЩ и Обединеното кралство в надпреварата за регулиране на индустрията с цифрови активи на стойност 1,2 трилиона долара.

Значението на MiCA

Законопроектът за пазарите на криптоактиви превръща Европа в първия континент с цялостно регулиране на криптоактивите. Германският евродепутат, който ръководеше създаването му, Щефан Бергер, приветства въвеждането му, заявявайки: „Новите надзорни структури ще бъдат защитна стена срещу моменти на Лемън Брадърс като криптоборсата FTX“.

Наред с другите защити, MiCA въвежда изискване криптоплатформите да информират потребителите за рисковете, свързани с тяхната дейност. Продажбите на токени също са подложени на засилен контрол, като емитентите са принудени да изготвят подробен whitepaper за всеки цифров актив, който предлагат.

Интересно е, че притежателите на стабилни монети ще трябва да докажат, че разполагат с достатъчно парични резерви в случай, че има масово изтегляне на техните активи. Освен това те ще бъдат ограничени до обем на трансакциите от 200 млн. евро на ден. В законопроекта стабилкоините се наричат токени за електронни пари (ЕМТ) – „електронни заместители на монети и банкноти, които вероятно ще се използват за платежни цели“.

От години се въртят въпроси дали няколко големи притежатели на стабилни монети имат достатъчно фиатни резерви. Миналия месец USD Coin на Circle (USDC) загуби доларовия си кюп и падна до рекордно ниско ниво, след като фирмата обяви, че държи капитал във фалиралата Silicon Valley Bank. След няколко дни USDC възвърна своята обвързаност.

Отговорността за ограничаване и забрана на платформите, които нарушават защитата на потребителите, очертана в законодателството, ще падне върху плещите на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП).

Въпреки че MiCA е насочен предимно към финансовите проблеми, той поддържа и други дългогодишни приоритети на ЕС, включително към околната среда: платформите трябва да оповестяват потреблението си на енергия и да докладват за въздействието на своите цифрови активи. Нещо повече, влезе в сила отделен регламент (Прехвърляне на средства), който има за цел да намали анонимността на лицата, които извършват транзакции с цифрови активи.

Криптовалутите, изтеглени от борси в самостоятелно хоствани портфейли, ще бъдат наблюдавани, като платформите ще бъдат принудени да докладват случаите, в които сумата надхвърля 1000 евро.

Related posts

5-те най-добре представящи се крипто токени с изкуствен интелект през 2023 г.

admin

DeFi Coin (DEFC) е чудесна криптовалута за пасивен доход

admin

Хамас вече не е добре дошъл на криптообмена Binance

admin