Крипто

Coinbase се прицелва в крипто кредитирането с нова институционална платформа

След фалитите и регулаторните действия, които оставиха индустрията за кредитиране на криптовалути в безпомощно състояние, Coinbase Global Inc. се намесва, за да запълни празнината.

Чрез услугата си Prime базираната в САЩ борса има за цел да привлече институционални инвеститори с платформа за отпускане на заеми по силата на освобождаване от Регламент D, както се посочва в неотдавнашен доклад на Bloomberg.

Докато критиците обсъждат дали ходът на Coinbase е смел или глупав, навлизането ѝ в пространството изглежда навременно, особено след предишните ѝ неуспешни опити в областта на кредитирането на дребно и регулаторните затруднения.

Втори опит в областта на кредитирането: Насочване към институционални инвеститори

Coinbase не е чужда на пазара на кредитиране. Преди това борсата стартира услуга, наречена Coinbase Borrow, насочена към клиенти на дребно, като предлагаше заеми, обезпечени с биткойн.

Тя обаче беше спряна през май. Въпреки по-ранните си грешни стъпки Coinbase изглежда има желание да навлезе отново в сферата на кредитирането, но този път фокусът е върху институционалните инвеститори. Според неотдавнашно подадено заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) клиентите вече са вложили 57 млн. долара в новата програма за кредитиране чрез Coinbase Prime – платформа, предназначена за институционална търговия и попечителски услуги.

Регулаторни предизвикателства: Вървене по тънката линия

Макар че Coinbase се връща към кредитирането, тя го прави в среда, която е все по-внимателно наблюдавана от регулаторните органи. През юни тази година Комисията по ценните книжа и фондовите борси повдигна обвинение на компанията за нерегистрирани предложения и продажби на ценни книжа чрез програмата за залог като услуга.

Това доведе до искане от страна на група американски щати за прекратяване на тези услуги. Фактът, че новата програма за кредитиране на Coinbase отговаря на изискванията за освобождаване от Регламент D, може да предложи известно облекчение, но крипто гигантът все още се намира в тънка регулаторна линия.

Регулаторните предизвикателства не са уникални за Coinbase. Фалирали криптозаемодатели като Celsius Network, BlockFi и Genesis Global се сблъскаха с осакатяващи регулаторни проблеми наред с рискови залози, които не се изплатиха.

Докато фалитът на BlockFi доведе до одобреното от съда връщане на 297 млн. долара на клиентите с безлихвени сметки, Celsius напредва с предложението си да излезе от глава 11 като ново дружество, притежавано от кредиторите. Освен това Genesis Global, която попадна под шапката на Digital Currency Group, в момента е под защита от фалит по глава 11.

Сякаш регулаторният контрол не беше достатъчен, Coinbase трябва да се бори и с оперативни проблеми. Нейната наскоро стартирала мрежа от второ ниво, известна като Base, претърпя почти двучасов срив по-рано този месец. Макар че проблемът в крайна сметка беше отстранен и приписан на вътрешни инфраструктурни проблеми, подобни инциденти биха могли да подкопаят доверието на инвеститорите, най-вече когато залогът е значителна сума пари.

Рисков залог или навременна стъпка?

Навлизането на Coinbase на пазара на криптокредитиране, на който напоследък се наблюдават множество фалити и засилен регулаторен контрол, несъмнено представлява значителен хазарт за компанията. Критиците поставят под въпрос благоразумието на подобен ход в условията на несигурна среда. Все пак има и друг начин да се види: като стратегическа игра за позициониране на Coinbase като стабилен, съвместим крайъгълен камък на пазар, който копнее точно за това.

В новата програма за кредитиране вече се вляха значителни институционални инвестиции, като според подадените документи досега са били ангажирани 57 млн. долара.

Това подсказва, че институционалният сектор е готов да се довери в известна степен на най-новото начинание на Coinbase.

Според експертите, въпреки че предстои да видим дали това доверие ще доведе до благоприятни резултати за инвеститорите, едно е ясно: Coinbase изглежда необезпокоявана от плашещите предизвикателства на пазарната нестабилност и регулаторната несигурност.

Related posts

Мета крипто проекти на които трябва да обърнем внимание

admin

Прогноза за цената на Bitcoin: Може ли BTC да се върне към 20 хил., докато доходността на облигациите се покачва?

admin

Кения отменя лиценза на Worldcoin с риск за данните на 301 000 потребители

admin