Технологии

ChatGPT преминава през интервю за кодиране в Google за инженер 3-то ниво със заплата от 183 хил. долара

Удивително е, че ChatGPT бива наеман в L3, когато се явява на интервю за позиция за кодиране“, се казва в документ на Google, но самият ChatGPT твърди, че не може да възпроизведе човешката креативност и умения за решаване на проблеми.

Google подава на ChatGPT въпроси за интервю за кодиране и въз основа на отговорите на изкуствения интелект определя, че той ще бъде нает за инженерна позиция от трето ниво, според вътрешен документ.

Както съобщава CNBC, експериментът е направен като част от неотдавнашното тестване на множество чатботове с изкуствен интелект, които Google обмисля да добави към сайта. Способността на ChatGPT да извежда кратък, висококачествен отговор на даден въпрос може да спести на потребителите време, което обикновено се изразходва за сърфиране и търсене на линкове в Google, за да намерят същата информация.

„Удивително е, че ChatGPT бива наеман в L3 при интервю за позиция за кодиране“, се казва в документа. И въпреки че трето ниво се счита за начална позиция в инженерния екип на Google, средното общо възнаграждение за тази работа е около 183 000 USD.

Процесът на интервю за софтуерни инженери в Google разчита основно на технически въпроси, които ChatGPT издържа. Въпреки че интервюто включва няколко поведенчески примера Facebook, Amazon и други също разчитат на тези въпроси, особено за ръководни длъжности, което може да е пречка за „наемането“ на ChatGPT.

Но откритието, че ChatGPT може да премине техническите въпроси на интервюто за кодиране, повдигна въпроси за способността на платформата да трансформира не само Google, но и инженерните работни места, които стоят зад нея. Дали това вече се случва или ще се случи след пет или 20 години?

Когато PCMag попита ChatGPT дали някога ще замени софтуерните инженери, тя не беше убедена в това.

„Не, ChatGPT няма да замени софтуерните инженери“, отговори изкуственият интелект. „ChatGPT е инструмент, който може да помага при изпълнението на определени задачи, но не може напълно да замени креативността, уменията за решаване на проблеми и способностите за критично мислене на един човешки софтуерен инженер. Освен това ChatGPT се нуждае от човешки надзор и ръководство, за да работи ефективно.“

Попитахме дали това ще е така и след 20 години, или длъжностите от по-ниско ниво могат да бъдат по-застрашени, и ChatGPT призна, че може да засегне длъжностите от по-ниско ниво. Но повтори, че никога няма да бъде пълен заместител, а по-скоро инструмент за подпомагане на човешките софтуерни инженери.

Бот с изкуствен интелект и PR машина. Впечатляващо.

Related posts

Какво е ChatGPT? И ще ви отнеме ли работата?

admin

Метавселена: Facebook експериментира с технология за проследяване чрез очите

admin

IQiyi пуска конкурентни слушалки за виртуална реалност

admin