Крипто

Биткойн ETF получи зелена светлина въпреки първоначалното неразбиране от SEC

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) одобри дългоочаквания борсово търгуван фонд (ETF) за биткойн, отбелязвайки важен етап за най-голямата криптовалута в света и за криптоиндустрията като цяло.

Одобрението дойде след кратък период на объркване на пазара, където пост, направен от акаунта на SEC в Twitter (X), обяви одобрението на първия ETF, регистриран в САЩ, във вторник. След новината цената на биткойн (BTC) се повиши с повече от 1 000 долара, или 2,5%, до 47, 901 долара.

Минути по-късно Комисията по ценните книжа и фондовите борси заяви, че акаунтът ѝ е бил хакнат и туитът е бил „неоторизиран“. Скоро след това биткойнът поевтиня с около 7% до 44 000 долара. В сряда обаче SEC заяви, че е одобрила всички 11 спот заявления за Bitcoin ETF, включително от BlackRock, най-големия мениджър на активи в света.

Биткойн ETFs започват да се търгуват

Одобрени са и ETF-и от други утвърдени играчи като Fidelity, Grayscale, Van Eck, Invesco и Ark Invest. Първите фондове ще започнат да се търгуват в четвъртък, съобщиха от борсите. Очаква се BlackRock да удари камбаната за откриване на Nasdaq, за да отбележи началото на търговията с неговия iShares Bitcoin Trust.

Биткойн ETF обикновено проследява цената на BTC, като позволява на инвеститорите да получат експозиция към цифровия актив, но без да се налага да го купуват директно. Инвеститорите може да са склонни да се ориентират към ETF, защото, наред с други причини, това е много по-лесен начин да се влезе в биткойн.

Одобрението идва след месеци на очакване и ожесточена съдебна битка. Председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер заяви, че е одобрил ETF за биткойн до голяма степен заради загубата в съда от Grayscale.

„Често съм казвал, че Комисията действа в рамките на закона и по начина, по който съдилищата тълкуват закона“, каза Генслер в изявление след одобрението на ETF „Една от тези заявки, подадена от Grayscale, предвиждаше преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust в ETP.“

Генслер заяви, че след като съдът е порицал Комисията по ценни книжа и фондови борси за това, че не е успяла „адекватно да обясни мотивите си за неодобрението“ на предложения от Grayscale борсово търгуван фонд, сега той „смята, че най-устойчивият път напред е да одобри листването и търговията с тези спот акции на Bitcoin ETP“.

Очаква се одобрението на регулатора да постави началото на нова ера на ликвидния крипто токен, тъй като спот ETF-ове на биткойн са налични на други пазари. В резултат на това одобрение американските институционални инвеститори и инвеститорите на дребно ще могат да получат пряка експозиция към монетата чрез регулиран продукт. Сега тези инвеститори могат да получат директна експозиция без рисковете от закупуване от нерегулирани борси или по-високите разходи, свързани с ETF, които инвестират във фючърси върху биткойн.

Related posts

IRS нарушава мълчанието: Наградите за крипто залози вече подлежат на облагане с данък върху доходите

admin

Фирмите предупреждават, че усъвършенстваните техники на изкуствения интелект водят до ескалация на крипто измамите

admin

Първият европейски борсово търгуван фонд за биткойн ще стартира на фона на засилен институционен интерес

admin