NFT

Bitcoin Ordinals NFT губят стил, тъй като продажбите се сриват с 99% от май насам

Според нов доклад на DappRadar, Bitcoin Ordinals non-fungible tokens (NFTs) може би губят стил, тъй като обемът на търговията и продажбите се е сринал с над 99% от май насам. Платформата за проследяване на криптовалути определи спада като „тревожен“.

Публикуван на 17 август, докладът показва, че общият обем на продажбите на Биткойн ординати се е сринал от пика от 452 млн. долара през май до едва 3 млн. долара към 14 август. По същия начин общият брой транзакции е спаднал до 20 571 от 832 648 през същия период – което показва, че по-малко хора взаимодействат с протокола.

Намаляващ интерес към биткойн ординарите

Софтуерният инженер Кейси Родармор стартира Ordinals в основната мрежа на Биткойн на 21 януари. Протоколът предизвика голям интерес, като криптоентусиастите вградиха общо 385 000 „надписа“ в Биткойн през първите два месеца от пускането.

Ординарите, или надписите, са собствената версия на НФТ в Биткойн. Те се правят върху най-малката единица Биткойн, известна като „сатоши“ или „сатоши“, чрез добавяне на неща като текст, аудио или изображения в блокчейна на Биткойн. НФТ могат да се държат и прехвърлят в цялата мрежа.

Според DappRadar, както обемът на търговията, така и обемът на продажбите на спорните Биткойн NFTs са спаднали рязко в последователни месеци от май насам. Продажбите на ординати са спаднали със 77% през юни, а след това с още 70% през юли, „подчертавайки изпаряването на търговския интерес“.

„Този рязък спад както в обема на продажбите, така и в броя в рамките на толкова кратък период е тревожен за Биткойн Ординалите“, се казва в доклада. „Намаляването на броя на продажбите подчертава намаляващия ентусиазъм или може би доверие в Биткойн НФТ.“

От DappRadar заявиха, че следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за разбирането на това дали огромният спад в продажбите на Ordinals „е временен неуспех или е показателен за по-системен проблем за базираните на Биткойн НФТ“.

„Макар че колебанията в обема на продажбите могат да се отдадат на динамиката на пазара, последователният спад в броя на транзакциите може да насочи към по-широки проблеми“, се казва в доклада, като се добавя:

„Това предполага, че по-малко търговци се ангажират с Биткойн ордерите, което може да породи опасения относно тяхната дълготрайност и значимост в пространството на НФТ.“

Разделената общност е виновна за спада

Според DappRadar, докато НФТ, изградени върху блокчейн на Етериум и Полигон, също са намалели през разглеждания период, Bitcoin Ordinals са се сблъскали с по-рязък спад. Това вероятно „намеква за възможни опасения, специфични за нейната платформа, или за възприеманата полезност на нейното предлагане на НФТ“, се казва в доклада.

Освен това Биткойн НФТ „са силно концентрирани върху ПФП [профилни снимки], които, общо взето, нямат много случаи на употреба“. Съществуват опасения, че стартирането на Ординарите е предизвикало разцепление в Биткойн общността.

„В общността има гласове, които разглеждат Биткойн предимно като „цифрово злато“, като предполагат, че основната му функция трябва да остане като средство за съхранение на стойност“, се казва в доклада.

„От друга страна, Етериум често е наричан „цифров петрол“, което показва ролята му в захранването на цифровата икономика.“

Откакто Родармор стартира проекта, се появиха няколко проекта за Биткойн НФТ. Списъкът включва Bitcoin Punks, BTC Machines, Pixel Pepes и други. Много от тях са спечелили милиони долари от търговията с ординари, включително Yuga Labs, създател на НФТ Bored Apes, с колекцията си TwelveFold, която генерира повече от 16 млн. долара.

Фундаменталистите обаче се притесняват, че Ordinals могат да доведат до претоварване на мрежата на Биткойн, тъй като NFTs се конкурират с нормалните финансови плащания за блоково пространство. Техните опасения се оправдаха, когато средната цена за изпращане на транзакция по блокчейна на Биткойн скочи от 0,97 USD на 25 януари, само няколко дни след пускането на Ordinals, до над 2,40 USD към 15 март.

Към момента на писане на статията средната такса за транзакция с Биткойн се колебаеше около 0,64 USD, което вероятно показва спада в обема на търговията с Ordinals.

Related posts

Aztec Gods е креативен NFT проект

admin

Bored Ape Gorilla Club NFT удрят пазара

admin

Krap Chickens – свеж NFT проект

admin