Крипто

Бърнърс-Лий предвижда помощ от изкуствен интелект за всички, упреква криптовалутите

Изкуственият интелект (ИИ) и ChatGPT са най-актуалните думи в областта на технологиите напоследък, а сега Тим Бърнърс-Лий, човекът, на когото се приписва изобретяването на световната мрежа, изрази убеждението си, че в крайна сметка всички ще имаме свой личен асистент с ИИ, като любимия чатбот.

Британският компютърен учен, който е главен изпълнителен директор (CEO) на Inrupt – стартъп, който е основал заедно с Джон Брус, говори в подкаста Beyond Valley на CNBC. Той смята, че бумът на изкуствения интелект, който преживяваме, е част от визията за бъдещето на мрежата.

„Когато хората ви търсят във Facebook, вие всъщност не контролирате какво виждат… Алгоритмите на Марк Зукърбърг контролират какви новини им се подават, докато гледат вашите неща“, добави той.

„Това е много обезсилващо. То е много полезно за Facebook. Те разполагат с много данни за хората, които използват за таргетирането им с реклами…. това, което сме загубили, е способността на отделните хора да имат власт.“

„Модулите“ ще се превърнат в хранилище за лични данни

Бърнърс-Лий се спря и на ChatGPT, разработена от OpenAI, подкрепяна от Microsoft. Чатботът предизвика новинарски заглавия и мотивира множество технологични компании да включат технологията в своите продукти и услуги.

Според британеца потребителите в крайна сметка ще имат всякакви данни, съхранявани в техните капсули – от фитнес до тенденции в пазаруването, като изкуственият интелект ще използва тези данни, за да научи повече за потребителя и да му помогне.

По този начин хората ще могат да управляват свой собствен изкуствен интелект, подобно на личната си версия на Alexa на Amazon или Siri на Apple.

„Понякога разполагате с целия спектър от данни – всички данни, свързани с вашите сътрудничества и кафета, проекти и мечти. И книгите, които четете, и… целият ви живот, тогава това е във вашата капсула. Върху това се използва изкуствен интелект. Това може да е полезно“, предлага той.

Бърнърс-Лий се изказва за криптовалутата

Коментирайки криптовалутите в същото предаване, Бърнърс-Лий заяви, че според него те са спекулативни и опасни, като оприличи инвестирането в тях на хазарт.

„Това е само спекулативно. Очевидно е, че това е наистина опасно…  Инвестирането в определени неща, които са чисто спекулативни, не е това… в което искам да прекарвам времето си“, каза той.

Той добави, че пазарът на цифрови активи му напомня за дотком балона – балона на фондовата борса от края на 90-те години на миналия век, когато фирмите се опитваха да увеличат акциите си и да насърчат инвестициите, като добавяха .com към имената си.

Много dot-com компании разчитаха на VC финансиране и първично публично предлагане (IPO), за да наберат капитал, но много от тях нямаха реален път към рентабилността. Спекулативната инвестиционна лудост приключи в началото на хилядолетието, когато балонът се спука, а резкият спад на фондовия пазар унищожи милиарди долари.

Бърнърс-Лий не е единствената високопоставена личност, която пренебрегва криптовалутите. Шефът на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет веднъж нарече биткойн „отрова за плъхове на квадрат“, заявявайки, че не би платил 25 долара за целия биткойн в света.

Дългогодишният му бизнес партньор Чарли Мънгър също разкритикува биткойна, като заяви, че да се държиш за криптовалута е „глупаво“ и прогнозира, че стойността ѝ в крайна сметка ще падне до нула. Освен това Мънгър го определи като „зло“, защото подкопава целостта и стабилността на финансовата система на САЩ, и заяви, че Китай е разумно да го забрани.

Миналата година милиардерът Бил Гейтс нарече Биткойн 100% базиран на теорията за по-големия глупак, като предупреди инвеститорите да бъдат по-наясно с волатилността на цените на криптовалутата. Той каза, че не трябва да инвестират въз основа на туитове на хора като Елон Мъск и добави, че цифровата валута се използва за купуване на наркотици.

Related posts

Портфейлите на Solana са обект на хакерска атака на стойност милиони долари

admin

CoinDeal Конспиратор открадна 45 милиона долара за Metaverse криптовалута

admin

MundoCrypto планира рекордно събитие на Web3

admin