Крипто

5-те най-добре представящи се крипто токени с изкуствен интелект през 2023 г.

През годината, в която изкуственият интелект доминираше в почти всички икономически сектори, свързаните с него криптовалутни токени повишиха стойността си, тъй като инвеститорите заеха позиции в технология, която се разглежда като следващото голямо нещо.

По-широкият криптопазар се възстанови през ноември, стимулиран от очакванията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е на път да одобри спот Биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Биткойнът (BTC) увеличи стойността си повече от два пъти до 44 000 долара, а останалата част от пазара последва примера му, като токените с изкуствен интелект поскъпнаха по-бързо от повечето. След силните ноември и декември общата пазарна капитализация на криптовалутите се е повишила с около 106% през тази година до 1,7 трилиона долара.

Ето 10-те най-добре представящи се AI токени за 2023 г. сред проектите, които се търгуват на големи борси, според класацията на Dropstab, която следи и наблюдава криптопазара. Възвръщаемостта е до 27 декември.

1. Мрежата Akash (AKT)

Akash Network е децентрализирана платформа за изчисления в облак, изградена върху блокчейна Cosmos. По принцип мрежата използва технологията peer-to-peer, за да позволи на хората или компаниите да използват компютъра на някой друг, за да съхраняват данни или да извършват сложни изчисления. Към края на ноември общият брой изчислителни процесори GPU, наети в Akash за захранване на големи езикови модели (LLM), достигна 58% натоварване, което е рекорд за стартъпа.

Akash е устойчив на цензура и според съобщенията е по-евтин от традиционните доставчици на облачни услуги като AWS, Google Cloud или Azure на Microsoft, като икономията на разходи достига 80-90%. AKT, собственият токен на екосистемата Akash, поведе подемът при токените за изкуствен интелект, като нарасна с 1202% от началото на годината. Към момента на писане на статията токенът се понижи с 0,97% до 2,27 долара.

2. Render Network (RNDR)

Подобно на Akash, Render е peer-to-peer пазар за графични процесори (GPU), който позволява на потребителите да допринасят с изчислителна мощност за проекти за 3D рендериране и да печелят RNDR в замяна. Графичните процесори са в основата на ерата на генеративния изкуствен интелект. Те извършват технически изчисления по-бързо и с по-голяма енергийна ефективност от централните процесори (CPU) – чиповете, които захранват персоналните компютри. Това означава, че графичните процесори са от съществено значение за обучението на системи за ИИ като ChatGPT.

В рамките на мрежата за рендериране RNDR служи като средство за обмен между потребителите, които се нуждаят от услуги за рендериране (известни като „създатели“), и хората или организациите с неизползвани графични процесори (известни като „оператори на възли“), които извършват работата по рендерирането. От началото на 2023 г. токена е поскъпнал с 1167%. RNDR поскъпна с 1,5% до 4,60 долара към момента на пресата.

3. Fetch AI (FET)

Fetch.ai нарича себе си „отворена мрежа за агенти с изкуствен интелект“. Изградена върху блокчейн Cosmos, платформата използва изкуствен интелект, за да помогне на хората да автоматизират ежедневни задачи като резервиране на почивка или полет. Fetch.ai се фокусира върху случаи на употреба като оптимизиране на услугите за търговия DeFi, интелигентни енергийни мрежи, пътувания и дори градска инфраструктура. Компанията предлага и портфейл с функция за криптирани съобщения. През 2023 г. FET, родният токен на екосистемата Fetch.ai, се покачи с над 718%. Понастоящем токенът се търгува на цена от около 0,68 щатски долара.

4. SingularityNet (AGIX)

SingularityNet е протокол с отворен код и колекция от интелигентни договори, които създават децентрализиран пазар за услуги с изкуствен интелект. Той позволява на хората да получат достъп до технологиите за изкуствен интелект и да станат участници в тяхното развитие. SingularityNet позволява на потребителите да купуват и продават услуги и алгоритми за изкуствен интелект, включително продукти, фокусирани върху DeFi. Индексът AGIX, който се използва за транзакции в рамките на мрежата, скочи с 652% тази година. Към момента на писане на статията токенът се търгува на цена от 0,32 щатски долара, което е с 0,35% повече за деня.

5. Токен на Oraichain (ORAI)

Орайхан е оракул и екосистема за блокчейн, задвижвани от изкуствен интелект. В качеството си на оракул платформата обикновено предоставя данни в реално време на интелигентните договори – вид компютърна програма, използвана за изпълнение на криптографски транзакции. Орайхейн работи точно както Chainlink, който предоставя данни като цените на токените в DeFi, но с уклон към API за ИИ. ORAI, родният токен на мрежата Oraichain, служи като полезен токен, който захранва и подхранва главната мрежа на Oraichain. Токенът е спечелил 321% от началото на годината досега и в момента се търгува за 6,77 долара.

Related posts

Sber bank интегрира ethereum и metamask

admin

Продажбите на Bitcoin NFT нарастват, „инскрипциите“ достигат 385 хил. за 2 месеца

admin

Биткойн ETF получи зелена светлина въпреки първоначалното неразбиране от SEC

admin